Flod av försäkringsärenden i spåren av Hans

Ovädret Hans härjningar har lett till ett tufft läge hos försäkringsbolagen. Andreas Fahlstedt från Länsförsäkringar Södermanland berättar om vad det är bra att tänka på nu – och på sikt.

De norra delarna av Sörmland har anmält flest skador, berättar Andreas Fahlstedt på Länsförsäkringar Södermanland. Så här såg det ut i Ludgo i maj 2021.

De norra delarna av Sörmland har anmält flest skador, berättar Andreas Fahlstedt på Länsförsäkringar Södermanland. Så här såg det ut i Ludgo i maj 2021.

Foto: Roger Sundberg

Nyköping2023-08-09 17:17

– Det är ett ansträngt läge. Vi bearbetar så snabbt vi kan, ärende för ärende, säger Andreas Fahlstedt, chef för affär och marknad på Länsförsäkringar Södermanland. 

Även försäkringsbolagen Folksam och Trygg-Hansa tar emot betydligt fler anmälningar än vanligt, likaså If där Jenny Rudslätt är skadechef:

– Det är mycket svårt att uppskatta kostnaden än innan vi fått skadorna besiktigade. Översvämningar kostar mer än storm och det är mycket vatten nu, säger hon i ett pressmeddelande.

undefined
"Klimatförändringarna är oroväckande i sammanhanget. Forskarna räknar ju med att extremväder kommer bli allt vanligare med tiden", förklarar Andreas Fahlstedt.

För att undvika vattenskador påpekar Andreas Fahlstedt att det är viktigt att arbeta förebyggande. 

– Man ska självklart se till att golv- och dräneringsbrunnar är rena och fungerar. Sedan ska man täta fönster och dörrar så att det inte kan tränga in. Runt källarfönster kan det vara bra att dika ur eller bygga små vallar runt så vattnet inte forsar in.

Just nu är enligt Andreas Fahlstedt det viktigaste att dokumentera alla skador och inte slänga något förrän man varit i kontakt med försäkringsbolaget. På sikt finns det dock större utmaningar, konstaterar han: 

– Klimatförändringarna är oroväckande i sammanhanget.

undefined
En av apparaterna som folk ofta glömmer att koppla ur är robotgräsklipparen. Sådana kan gå sönder vid blixtnedslag, berättar Andreas Fahlstedt.

I veckan rapporterade Dagens Nyheter att det allt vanligare extremvädret kan leda till att försäkringspremierna på sikt blir dyrare. Andreas Fahlstedt delar den uppfattningen:

– Ökade skadekostnader kan påverka premierna över tid, men vi arbetar för att så långt som möjligt använda den kollektiva riskfördelningen så att inte premierna för enskilda kunder påverkas. Det är också beroende av hur hårt drabbade områdena i Sörmland visar sig bli.

Svaret på den frågan beror delvis på hur väl kommunerna klimatanpassar, menar Svenska miljöinstitutet. I deras ranking från 2023  hamnade Nyköpings kommun på plats 132 av 194 av kommunerna som besvarat enkäten. Trots den låga placeringen bedöms Nyköping vara en av de tätorter med särskild risk för översvämning, enligt MSB.

 Maria Ljungblom, stadsbyggnadschef på Nyköpings kommun, menar att klimatanpassningsarbetet fått större fokus de senaste åren: 

– Dagvattensystemet hanterar nederbörd till en viss gräns men vid stora regnmängder krävs andra lösningar såsom ytor dit vatten kan rinna och tillfälligt översvämma, till exempel lämpliga parker där vattnet inte skadar byggnader. Sådana anläggningar kommer bli en del av vår stadsmiljö framöver

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!