Floristen Terese: "Så binder du en midsommarkrans"

Att binda en midsommarkrans kan upplevas tidskrävande och svårt. Terese Brandell, florist vid Blomstrande Brandell i Nyköping, ger sina bästa tips på hur du binder en midsommarkrans.

Om man inte ska sätta på sig den direkt är det bästa att lägga den i en plastpåse, spreja den med vatten och förvara den i kylskåpet. "Man kan ta ut den någon halvtimme innan för att den ska få torka upp" säger Terese Brandell.

Om man inte ska sätta på sig den direkt är det bästa att lägga den i en plastpåse, spreja den med vatten och förvara den i kylskåpet. "Man kan ta ut den någon halvtimme innan för att den ska få torka upp" säger Terese Brandell.

Foto: Amanda Hanssen

Nyköping2021-06-24 17:55

– Jag tycker absolut att man ska få ihop en krans. Om det något som är kopplat till midsommar så är det en krans, säger Terese Brandell som arbetat som florist i 15 år och prisats som årets nyföretagare av Nyföretagarcentrum år 2020.

Enligt Nordiska museet band man förr midsommarkransar för att man trodde att allt som växte under midsommarperioden var laddat med magiska krafter som man ville konservera. Kransen, som torkades, sparade man för att lägga i det årliga vinterbadet för att få energi under vintern.

– Jag tycker att det är vackert när folk går och plockar ute i trädgården eller skogen och gör vilda kransar. Om det är något som är trendigt just nu är det just det vilda. Det behöver inte vara perfekt, säger Terese Brandell.

Under veckan har man kunnat beställa kransar av henne, men egentligen tycker hon att man ska prova binda kransar själv för att få känna på materialet och vara kreativ.

För att binda en krans behövs en stomme. Den kan göras av björkris eller en tjockare ståltråd. Terese tipsar om att linda floratejp runt ståltråden, då blir det mjukare runt huvudet och blommorna fäster lite.

– Jag brukar göra en öppen krans för alla har så olika storlekar på huvudena. Istället för att stå och mäta brukar jag göra två öglor baktill och sätta ett band så att man kan knyta den i sin storlek, säger hon.

Man behöver också en tunnare tråd att binda med. Hon brukar rulla upp den på en mindre pinne för att göra det enklare.

– När du väl börjar binda vill du att allting ska gå lätt. Du ska inte behöva lägga ifrån dig den hela tiden.

undefined
"En krans kan du inte göra för långt innan", säger Terese Brandell men om du har ont om tid kan du förbereda stommen och blommorna kvällen innan. Blommorna bör du då lägga i ett fat med vatten och ställa svalt.

Därför bör också blommorna klippas i mindre bitar före bindningen. För att hålla dem fräscha kan de läggas i ett fat med vatten. Detta kan förberedas kvällen innan, men i övrigt bör man vänta så länge som möjligt med att binda kransen. 

Vad gäller val av blommor rekommenderar hon de som klarar sig utan vatten längre tid, eller som torkar fint – som Brudslöja, Eukalyptus och tistlar. Plockar man vilda blommor tar man det som finns. 

Därefter sätter hon ihop mindre buketter och fäster dessa längs stommen med hjälp av ståltråden. Hon brukar börja längst bak. När den är klar bör den förvaras i en plastpåse, sprejad med vatten, i kylskåpet tills den används.

– Det viktiga är att man känner sig fin. På midsommar ska man känna sig fin, ler Terese Brandell.

undefined
"Den behöver inte vara perfekt" säger Terese Brandell som uppmuntrar till att prova göra en midsommarkrans.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!