Flydde kriget i Ukraina – nu hjälper de sina landsmän

För två veckor sedan befann de sig i krigets Ukraina. Nu säljer de borsjtj i Tystberga för att hjälpa sina landsmän. "Det känns viktigt att göra något", säger Tetiana Riapolova.

"Det känns viktigt att göra något för människorna som är kvar i Ukraina", säger Tetiana Riapolova och Anna Riapolova, som under helgen sålde hemlagad borsjtj till förmån för det ukrainska folket.

"Det känns viktigt att göra något för människorna som är kvar i Ukraina", säger Tetiana Riapolova och Anna Riapolova, som under helgen sålde hemlagad borsjtj till förmån för det ukrainska folket.

Foto: Roger Sundberg

Nyköping2022-05-08 16:00

Hon står i disken på S.t Botvidsgården tillsammans med dottern Anna Riapolova. Det tog dem fem timmar att laga 20 liter av den ukrainska maträtten. Den här söndagen går den ut som smör i solsken.

– Det känns bra att så många har kommit hit. Pengarna går till hjälp åt det ukrainska folket och behoven är stora, speciellt av olika mediciner, säger Tetiana Riapolova.

När Ryssland invaderade Ukraina befann sig mor och dotter i hemstaden Berislav, som ligger i den utsatta Donbassregionen. De lyckades fly till Lviv. Där träffade de så småningom på Tystbergabon Kristina Leivik, en av drivkrafterna bakom initiativet "Skicka vidare till Ukraina".

– Vi var där för att överlämna förnödenheter. När vi åkte tillbaka mot Sverige hade vi med oss nio flyktingar, bland annat Tetiana och Anna, berättar hon.

Sedan dess har det gått två veckor. Även om Tetiana och Anna Riapolova känner sig trygga och välkomna är tillvaron svår.

– Vi är så tacksamma för all den hjälp vi får här i Sverige. Men vi oroas för våra släktingar i Ukraina, säger Anna Riapolova.

undefined
Britt Moberg har upplåtit sitt hem för Anna Riapolova och Tetiana Riapolova, både flyktingar från Ukraina. Kristina Leivik hjälpte dem att lämna landet.

Kvar i Ukraina finns bland annat mor- och farföräldrarna. Anna Riapolova är speciellt orolig för sin mormor, som bor i den av Ryssland ockuperade staden Cherson. Hon har drabbats av en stroke och mår inte bra, förklarar hon.

– Mina mor- och farföräldrar vill inte lämna Ukraina. "Det är här vi är födda och det är här vi ska dö", säger de. Jag förstår dem men jag vill att de ska komma till Sverige.

Initiativet "Skicka vidare till Ukraina" startades några dagar efter Rysslands invasion av landet. Sedan dess har organisationen kört förnödenheter till Ukraina vid sju tillfällen.

På onsdag går nästa transport, berättar Kristina Leivik.

– Då har vi bland annat med oss olika mediciner, som morfin och penicillin. Vi har också med oss en barnsjuksköterska och en del utrustning som ska gå till ukrainska soldater, bland annat skor.

Den här gången räknar Kristina Leivik med att man ska vara borta i en vecka. När man lämnar Ukraina kommer det finnas plats för 20 flyktingar i fordonen.

– Jag vet inte hur många platser vi kommer att fylla. Men en sak är säker. Fler människor kommer att fly, säger hon.

Tetiana och Anna Riapolova har varit med och packat en del av lådorna som ska till Ukraina. I lådorna skickar de med en lapp, skriven på ukrainska: "Med kärlek från oss".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!