Flyktingar från Ukraina får gratisflyg till Skavsta

Flyktingar från Ukraina får flyga gratis med flygbolaget Wizz Air. Erbjudandet gäller flygresor från Ukrainas grannländer till bland annat Skavsta i Nyköping.

Wizz Air låter flyktingar från Ukraina flyga gratis med flygbolaget. Erbjudandet gäller flyg från Ukrainas grannländer till bland annat Skavsta.

Wizz Air låter flyktingar från Ukraina flyga gratis med flygbolaget. Erbjudandet gäller flyg från Ukrainas grannländer till bland annat Skavsta.

Foto: Jens Alvin

Nyköping2022-03-02 15:31

– Vi vill hjälpa så många ukrainska flyktingar som möjligt att komma till en säker plats, säger József Váradi, vd för det ungerska flygbolaget, i ett pressmedelande.

Det är ukrainare som har tagit sig till Polen, Ungern, Rumänien eller Slovakien som erbjuds gratis flygbiljetter om de vill fortsätta sin flykt till någon av flygbolagets andra destinationer i Europa. Erbjudandet gäller under mars månad och totalt handlar det om 100 000 flygstolar.

Skavsta flygplats har trafik med samtliga grannländer utom Slovakien. Just under mars månad ankommer ett 40-tal flyg från Polen, Ungern och Rumänien till Skavsta, berättar Robert Karlsson, kommunikationschef på Skavsta flygplats.

– Än så länge har vi inte märkt av någon flyktingström från Ukraina. Men vi förbereder oss för att det kan komma ukrainare till Skavsta som ber om hjälp, genom att ha en dialog med Nyköpings kommun och med gränspolisen, säger han.

Wizz Air höll sin linje mellan Skavsta och Ukrainas huvudstad Kiev öppen ända fram till dess att Ryssland inledde sin invasion. Vid den tidpunkten hade samtliga andra flygbolag som trafikerade Sverige och Ukraina ställt in sina flighter.

Robert Karlsson ser flygbolagets agerande som ett uttryck för att man är engagerad i händelseutvecklingen i Ukraina.

– De ville hålla förbindelsen med Ukraina öppen in i det längsta. Jag tycker att erbjudandet om gratisbiljetter är ett uttryck för samma engagemang, säger han. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!