Här är skyddsrummen i östra Sörmland

I Nyköping finns det 410 skyddsrum som ska kunna skydda över 45 000 invånare i krig eller katastroftider. I Oxelösund har man fler platser i skyddsrummen än antalet invånare och i Trosa kommun finns det bara ett.

"Myndigheten för samhällsskydd och beredskap var här och besiktigade skyddsrummet förra sommaren. Då fick vi åtgärda AC:n som de anmärkte på, men annars var det godkänt, säger Björn Thelander, till vänster i bilden.

"Myndigheten för samhällsskydd och beredskap var här och besiktigade skyddsrummet förra sommaren. Då fick vi åtgärda AC:n som de anmärkte på, men annars var det godkänt, säger Björn Thelander, till vänster i bilden.

Foto: Jens Alvin

Nyköping2022-02-28 20:02

– De flesta skyddsrummen byggdes under kalla krigets dagar och då planerade man utefter hur det var då. De kommuner som har väldigt många kallade man för skyddsrumsorter, säger Erik Bergström, säkerhetssamordnare i Nyköping kommun.

Ett av de större skyddsrummen som Nyköpings kommun själva ansvarar över ligger under själva stadshuset. Idag används lokalen som gym, men skulle det krisa har kommunen 48 timmar på sig att iordningställa lokalen. Då ska den rymma cirka 200 personer.

– Därför får sakerna här inte väga mer än 60 kilo. Det ska vara relativt lätt att få ut sakerna snabbt. Jag tror också att det är bra att lokalen används i annat syfte under fredstid eftersom det alltid är någon här vilket gör att vi har koll på lokalen ifall något går sönder, säger Björn Thelander, lokalsamordnare för stadshuset.

Överallt i rummet sitter olika ventiler som ska kunna skruvas igen vid exempelvis ett kemlarm eller om det finns radioaktiv strålning ovan jord. In till skyddsrummet finns två ingångar med ståldörrar och en manlucka som man kan öppna i en av väggarna. Skyddsrummen är tänkta för att invånarna ska kunna vistas där i minst tre dagar. Enligt Myndigheten för samhällskydd och beredskap så ska de tåla "verkningarna" av stridsmedel som kan tänkas användas i krig.

– De ska tåla en direkt träff av en viss mängd sprängmedel, säger Erik Bergström.

De flesta skyddsrummen byggdes mellan 1950-1970 som en del i det gamla befolkningskyddet, men idag behöver många av dem moderniseras.

– Det pågår en statlig utredning sedan 2015 där man bland annat tittar på kraven för skyddsrum men även för själva skyddsrumsbeståndet. Utredningen ska vara klar i november i år, säger Erik Bergström.

Utredningen är en del av återuppbyggnaden av det civila försvaret som kom efter det försämrade säkerhetspolitiska läget 2015.

– Men det är väldigt oklart om det leder till fler skyddsrum eller att de som finns kommer att moderniseras efter nya krav. Det är inte säkert att det är det bästa befolkningskyddet i framtiden, säger Erik Bergström.

Oxelösunds kommun har 150 skyddsrum som ska rymma 14 213 invånare. I Trosa kommun finns det bara ett som rymmer 135 invånare och ligger under Vitalisskolan. Gnesta kommun har sex stycken som rymmer 380 invånare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!