Folkfest när midsommar firades vid Nyköpingshus

I Södermanlands Nyheter måndagen den 23 juni 1958 rapporterades det om att "Midsommar på Nyköpingshus blev stor folkfest med 12 000".

Foto:

Nyköping2014-06-20 18:14

Då var det den sjuttonde midsommarfesten på Nyköpingshus, i år hölls det anrika firandet för den 73:e gången. Nyköpingsbor och besökare placerade sig på filtar och i stolar på vallarna för att blicka ut över majstången och dansen. Traditionsenligt restes stången först efter ett intåg flankerat av musikanter och folkdansare.

– Jag glädjer mig åt alla som är här och att vi kan hålla den här traditionen vid liv. Man ser att hela Sverige är representerat här också och det tycker jag är jättekul, säger Billy Johansson som är ordförande i folkdanslaget på Nyköpingshus.

Billy Johansson var en av midsommarfirarna som var klädda i folkdräkt. Hans var från Vingåker.

– Nästan alla i Sörmland har Vingåkers dräkt för det är den som är bäst bevarad så man vet hur den ser ut, berättar Billy Johansson.

Folkdanslaget har firat midsommar ända sedan början av juni när de inledde med att dansa på äldreboenden runt om i länet. Efter firandet på Nyköpingshus åkte folkdanslaget vidare för att dansa på Koppartorp.

Billy Johanssons som inte ser sig själv som någon midsommardansexpert tycker bäst om gillesdanserna.

– Det är ett typexempel där alla kan vara med och dansa – gammal som ung. Man behöver inte kunna utan bara resa sig upp och vara med efter en liten instruktion.

Efter dansen fick barnen vara med i kämparlekarna. Först var det säckhoppning på schemat. Fram till grusvägen och tillbaka hoppade barnen i lag om två, och nog var det en fördel om man var lite längre.

Moa Gideland, snart 10 år och Ebba Kvarnesjö, 8 år kom i mål först första omgången även om alla fick godis som pris.

– Det var jobbigt, men det är kul för man hoppar, säger Ebba Kvarnesjö innan hon sätter fötterna i säcken för att hoppa en andra omgång.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om