Ändrade guldplaner när säkerheten brast i slottsvalv

De populära visningarna av de underjordiska gångarna i Nyköpingshus fick snabbt styras om av Sörmlands museum. Vallarna har för få nödutgångar och anses nu olämpliga att besöka.

Besöken till de underjordiska gångarna är inställda, men Teater Sörmland hjälper skickligt till att dramatisera visningarna för höstlovsbesökarna ändå.

Besöken till de underjordiska gångarna är inställda, men Teater Sörmland hjälper skickligt till att dramatisera visningarna för höstlovsbesökarna ändå.

Foto: Fredrik Ericsson

Nyköping2022-11-03 20:43

– Skådespelarna är bra, säger höstlovslediga Elias Malterin.

Han är nöjd med den dramatiserade visningen vid Nyköpingshus – trots att han inte fick gå ner i underjorden som planerat. Statens fastighetsverk har stoppat de populära visningarna av valven. Det är för få nödutgångar i vallarna som fått verket att säga nej, helt plötsligt.

undefined
Elias Malterin tyckte att skådespelarna var duktiga på visningen.

Museipedagog Sofia Kummel är något mer besviken. Det stora dragplåstret – att allmänheten får besöka kasematterna, alltså de underjordiska gångarna i vallarna – är borta. Hon är samtidigt förstående. 

– De äger fastigheten och är ytterst ansvariga för att det inte ska ske någon olycka, säger hon.

Presentationen av slottet är intakt i övrigt. Grundhistorien för höstlovsbesökarna handlar om ett chiffer som ska lösas för att öppna alkemistens kista.

För att dramatisera historien har Sörmlands museum tagit hjälp av Teater Sörmland, vars skådisar inte spar på krutet.

undefined
Museipedagog Sofia Kummel tycker det är trist att inte få visa de underjordiska gångarna men har samtidigt respekt för säkerhetsfrågan.

Att visningen handlar om en alkemist är inte taget ur luften. En sådan var anställd under hertig Karls tid i slutet av 1500-talet. En alkemist var en märklig filur som försökte göra guld, vilket var omöjligt.

– Vi vet inte vem det var men vi vet att det fanns ett laboratorium här. Han var en blandning mellan vetenskapsman och trollkarl, säger Sofia Kummel.

De smältdeglar som den riktiga alkemisten använde visar Sörmlands museum upp för barn i skaparverkstaden, innan de får förgylla saker, en annan lovaktivitet.

undefined
Den riktiga alkemistens smältdegel finns bevarad på Sörmlands museum.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!