För höga halter av radon på barnens förskola

I en förskolebyggnad i Tystberga uppmättes mer än dubblet så höga halter av radon som gränsvärdet 2009. Inga åtgärder har vidtagits eftersom källaren istället inte används.

Höga halter av radon har uppmätts i en av förskolebyggnaderna i Tystberga. Några åtgärder har aldrig vidtagits mer än att lokalerna inte får användas i verksamheten.

Höga halter av radon har uppmätts i en av förskolebyggnaderna i Tystberga. Några åtgärder har aldrig vidtagits mer än att lokalerna inte får användas i verksamheten.

Foto: Roger Sundberg

Nyköping2020-08-07 19:10

– Mitt ena barn gick i den lokalen under de åren. Jag kände inte alls till det här, säger Tystbergabon Ralf Spehling.

Han har varit delaktig i de pågående protesterna mot planerna att skolan i Tystberga ska bantas för att kunna integrera en förskola i byggnaderna. Ralf Spehling har samlat in namnunderskrifter.

Det var i samband med detta som han blev tipsad om radon i en av förskolebyggnaderna.  

– Jag är inte någon som brukar rota runt i kommunala dokument, säger han.

Den här gången blev det högst personligt eftersom den förskola som de förhöjda halterna uppmättes i - Mellangården - var just den byggnad som hans barn gick på och precis under den tiden. Mätningarna gjordes under 2009 och 2010 och analyser visar att i ett av lekrummen på plan 0 fanns 450 Becquerel per kubikmeter. Året efter var värdet 350 för samma källarutrymme. Gränsvärdet ligger på 200. 

– Det kanske åtgärdades då eller så finns det någon annan rimlig förklaring till varför barnen ändå fick gå där, säger han.

Inga av de övriga rummen når upp till gränsvärdet men flera ligger över 100, enligt de kommunala dokumenten. WHO har rekommenderat Sverige att sänka rikt- och gränsvärdet av radon i inomhusluft till 100 becquerel redan 2013, bör nämnas.

Han är nu upprörd och förvånad över varför han aldrig blivit informerad om detta från kommunen. Så pass förvånad att han nästan började tvivla på sitt eget minne. Han ringde därför upp personer med god insyn i verksamheten från den tiden.

– De mindes att det var tal om fukt och mögel i källaren och att de därför skulle undvikas men minns inget om något radon, säger Ralf Spehling.    

Han är upprörd för alla barn som gått där utan att föräldrar känt till radonet men vill även lyfta att politikerna ser Mellangårdens förskola som en potentiell buffert till skolbarn i framtiden. Om skolan skulle växa kraftigt är den byggnaden tänkt att användas. Det tycker Ralf Spehling är en dålig lösning även om de vidtar åtgärder mot radonet.

– Den borde nog rivas istället.   

Radon är en osynlig och luktfri gas som bildas när det radioaktiva grundämnet radium sönderfaller. När gasen i sin tur sönderfaller bildas så kallade radondöttrar, som är radioaktiva metallatomer. Radondöttrarna fastnar på damm som kan andas in och kommer på så sätt ner i luftrör och lungor. Radon kan därför orsaka lungcancer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!