Larm om explosion när nya magnetkameran skulle startas

Räddningstjänsten larmades om en explosion på lasarettet i samband med att en av de helt nya magnetröntgenkamerorna skulle tas i drift. Men någon fara för säkerheten var det aldrig.

Jens Frick visasr den MR-kamera som fick räddningstjänsten att rycka ut till sjukhuset på torsdagen.

Jens Frick visasr den MR-kamera som fick räddningstjänsten att rycka ut till sjukhuset på torsdagen.

Foto: Magnus Grimstedt

Nyköping2022-09-23 18:43

– Det blir en rejäl smäll som hörs ganska vida omkring.

Så beskriver Anders Wennerberg, verksamhetschef vid radiologiska kliniken vid Nyköpings lasarett, det som hände på torsdageftermiddagen.

undefined
Anders Wennerberg, chef för radiologiska kliniken vid Nyköpings lasarett.

Det var när en av de två nya magnetröntgenkamerorna på lasarettet skulle startas, som den explosionsliknande händelsen inträffade.

Anders Wennerberg förklarar att MR-kamerorna måste kylas med flytande helium för att den spole av koppartråd som skapar det starka magnetfältet ska bli supraledande.

Men av någon anledning rörde sig spolen i samband med att strömmen kopplades på. Detta ledde i sin tur till värmeutveckling och till att heliumet förångades, med ett explosionartat förlopp som följd.

Att det kan bli så visste personalen som arbetade med kameran.

– Det här är ovanligt, men inte okänt. Det kan hända, säger Anders Wennerberg.

Händelsen fick räddningstjänsten att rycka ut till lasarettet. Men någon fara för människor var det aldrig. Anläggningen är förberedd för just sådana här incidenter.

undefined
Jens Frick, röntgenläkare, visar den MR-kamera som inte kunde startas som planerat. Det tjocka röret är till för att kunna släppa ut helium på ett säkert sätt om det förångas, något som hände på torsdagen.

Röntgenläkaren Jens Frick förklarar att MR-kameran har en säkerhetsventil. Heliumet släpps ut genom en stor tratt i fasaden. Eftersom det rör sig om så stora mängder flytande helium, som förångas på ett ögonblick, kan det ändå vara ganska dramatiskt. Det kalla heliumet gör att det bildas kondens i luften, och därför ser det ut som om det väller ut stora mängder rök. 

undefined
MR-kamerorna har en säkerhetsventil, så att heliumet kan släppas ut på ett säkert sätt om det förångas.

Det inträffade gör att starten av MR-kameran försenas.

– Först måste man utreda varför det har blivit så här, sedan måste man undersöka om det har blivit någon skada i systemet. Och sedan måste man få tag på helium. Det är en bristvara och ganska dyrt, säger Anders Wennerbeg om vad som händer nu.

Om utrustningen inte tagit skada och om allt går väl vid nästa försök att starta magneten handlar det om några dagars försening, enligt Wennerberg.

undefined
Så här ser den nya MR-kamera som har startats utan problem ut. Magnetfältet är så starkt, att inga magnetiska föremål får finns i rummet. I bollen ligger en liten nyckel av metall. Tidningens fotograf fick ta bilder genom dörröppningen.

Han räknar med att de första patienterna ska kunna undersökas med hjälp av de nya magnetkamerorna under vecka 40, alltså i början av oktober.

Den andra av de två nya MR-kamerorna har kunnat startas, och där är magneten igång. Eftersom magnetfältet är så starkt, får inga magnetiska föremål finnas i rummet och den som går in där måste vara säker på att inte bära något magnetisk, som exempelvis nycklar på sig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!