Det är ett beslut av Arbetsmiljöverket som tvingar bärgningsföretagen att skaffa sig krockskydd ute på vägarna.
Ett liknande krav omfattar sedan 2012 vissa hårdtrafikerade sträckor i Stockholms och Uppsala län. Nu utökas det till att också gälla motorvägarna och ett dussin riksvägar i Sörmland och Östergötland.
17 sörmländska bilbärgningsföretag berörs av kravet som införs den 1 mars.
Då är de tvingade att använda krockskyddande barriärfordon när de bärgar, bogserar, reparerar och byter däck på vägar med en årsdygnstrafik på 2 000 fordon eller mer. Utan skydd får de inte göra det.
Skydden ska vara godkända TMA- eller TA-fordon, som är utvecklade för att skydda både vägarbetare och trafikanter från allvarliga skador.
– TMA kan liknas vid en stor krockkudde som är monterad bak på en lastbil. Den fångar upp energin från ett fordon som kör på den. För ett halvår sedan räddades ett liv när ett krockskydd hindrade en lastbil från att köra på en person, säger Pernilla Bergman, inspektör vid Arbetsmiljöverket region öst.
Skydden måste användas i de fall när polis eller räddningstjänst inte har spärrat av berörda körfält. Ett tydligt krav har efterfrågats av branschen, som i stort är positiv till att det nu införs.
– Vi tycker att det är bra. Vi vill att våra anställda som jobbar ute på vägarna ska komma hem efter arbetet. Trafiken har blivit mycket tuffare, säger Marie-Helene Widell, personalansvarig vid Falck Nyköping.
Bilbärgarna är ofta alldeles oskyddade mot den passerande trafiken. Risken att skadas eller dödas är särskilt stor på hårt trafikerade vägar där hastigheten är hög.
Enligt Arbetsmiljöverket beror nio av tio personolyckor på den mänskliga faktorn.
– Vi har sett att krockskydden har haft en både markant och avsedd effekt där de används, säger Bergman.
Trots att kravet på TMA-skydd stöds av bärgningsfirmorna, finns det delar i Arbetsmiljöverkets beslut som ifrågasätts.
En vanlig synpunkt är att regelverket är för tufft och oflexibelt. Arbetsmiljöverket har fått signaler om att det borde finnas utrymme för undantag från förbudet, på platser och vid tider på dygnet då trafiken är gles och olycksrisken mindre.
– I vissa lägen kanske TMA inte behövs. Men det kan lika gärna uppstå tillfällen där motsatsen gäller. Så det går inte att skapa undantag på detaljnivå på det sättet som en del anser, säger arbetsmiljöinspektören.