Ungdomsföreningen kämpar med att överleva

Nyköpings ungdomsförening Ung kraft har en ekonomisk kris och vädjar på sociala medier om bidrag för att föreningen ska överleva.

Hos Ung kraft pågår förberedelser för helgens evenemang Park till park. Samtidigt brottas föreningen med ekonomin, men kämpaglöd hos ungdomarna finns. Vilja Emmeborn är enhörning. Bredvid står kompisarna Majken Blixt, Elsa Werthén och Alice Argenius.

Hos Ung kraft pågår förberedelser för helgens evenemang Park till park. Samtidigt brottas föreningen med ekonomin, men kämpaglöd hos ungdomarna finns. Vilja Emmeborn är enhörning. Bredvid står kompisarna Majken Blixt, Elsa Werthén och Alice Argenius.

Foto: Jens Alvin

Nyköping2024-08-16 12:43

– Det här har ju alltid funnits genom min ungdom och jag vill såklart ge chansen till fler. Jag vill att föreningen ska finnas så länge som möjligt. Jag har fått väldigt många vänner genom det här, säger Elsa Werthén.

I flera år har hon varit involverad i ungdomsföreningen Ung kraft i Nyköping. Inne i lokalerna pågår förberedelser för helgens evenemang Park till park, som de ska delta på. Mellan ungdomarna utbyts leenden och skratt. Här finns också en stark kämpaglöd. De har bestämt sig för att rädda föreningen, som brottas med stora ekonomiska problem. På sociala medier har de publicerat inlägg där de vädjar om nya medlemmar.

– Det är såklart tråkigt att det behövs, säger Elsa Werthén.

undefined
"Jag vill att föreningen ska finnas så länge som möjligt", säger Elsa Werthén, en av föreningens ungdomar. Alice Argenius och Hamse Abdi håller med.

Gensvaret har varit stort. Verksamhetschefen Nenne Thorin Ljung berättar under torsdagen att föreningen ökat med 120 medlemmar sedan inläggen publicerades – från att ha varit cirka 100 innan. Målet är totalt 1 000 nya medlemmar.

– Det här tyder på att det finns ett värde och vi har ungdomar som är villiga att kriga för det. Det är Nyköping som räddar föreningen, säger Nenne Thorin Ljung.

Ung kraft startade i mitten av 90-talet och engagerar ungdomar i Nyköping genom att de själva hittar på en rad aktiviteter.

– Vi har en del gruppverksamheter igång, bland annat Slaughter sisters rollerskate, som samlar 80 till 90 människor på rullskridskor varje vecka.

Föreningen finansieras delvis av Nyköpings kommun och av projektmedel från olika aktörer. Det kostar ungefär två miljoner per år att driva föreningen, berättar Nenne Thorin Ljung.

undefined
Nenne Thorin Ljung, verksamhetschef på Ung arena. Snart tas tjänsten bort på grund av föreningens ekonomi.

Fyra personer är anställda med lön, resten arbetar ideellt. Av ekonomiska skäl ska tjänsten som verksamhetschef nu tas bort. Men Nenne Thorin Ljung är glad och tacksam om hennes tonårsförening från 90-talet får överleva.

– Jag kommer vara kvar ideellt såklart i massor med olika delar.

Högre priser på till exempel mat samt att det är fler föreningar som konkurrerar om bidrag från myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF, är bidragande faktorer till krisen, menar Nenne Thorin Ljung.

– När samhället är dyrare för alla kommer fler önskemål om gratis fika efter skolan eller mellanmålsmöjligheter. Vi har märkt att familjer omkring oss har mindre pengar att röra sig med.

Ungdomarna i föreningslokalen går ut på balkongen och gör hjärtan med händerna när tidningen fotograferar. De är övertygade om att de ska ta sig ur krisen.

undefined
Några av föreningens ungdomar på Ung krafts balkong. Föreningen har funnits sedan 90-talet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!