– Inte undra på att kvinnor inte vågar starta bolag när vi hela tiden berättar för dem att det kommer gå åt helvete, säger Karin Bjärle, vd i bolaget PS of Sweden, som hon själv har grundat.
Företaget säljer egendesignad utrustning för både häst och ryttare internationellt, och de har haft en stadig tillväxt. Förra året omsatte bolaget 62 miljoner kronor. Företaget är "livsstilsinriktat" inom hästsport och kommer även satsa på inredning framöver.
Produktidén till företaget startade med silvertejp, en limpistol och 30 meter bilbälte på rulle. Karin Bjärle jobbade på ett hästgymnasium i Nyköping och när skolan tystnade efter fem stannade hon kvar och byggde ett träns, alltså remmarna som sitter runt hästens huvud. Målet var att få det så ergonomisk som möjligt.
– Vi hade en plasthäst på jobbet i verklig storlek. Så jag byggde den där på kvällarna i skolan, säger hon.
Det var när prototypen sedan skulle omvandlas till en produkt som jämställdheten sattes på prov. Hon vänder sig starkt mot att företagsvärlden matar kvinnor med "att de måste våga" och curlar med stöd på olika sätt. Den missriktade omtänksamheten bygger på att kvinnor skulle vara sämre och leder till osäkerhet och ångest.
– Vi ska lära oss allt lite extra långsamt, lite extra noga och lite extra lulligt. Jag hatar det.
När hon själv tröskat igenom "kvinnligt företagande", ord hon avskyr, nekades hon ändå lån från banker i Nyköping. Hon tror att "hästtjejer" inte var trovärdiga hos "bankgubbar" som fattade besluten.
– Hästsport ansågs ganska töntigt och bilden var mest en tjej i flätor som pussade på en mule. Nu anses det mer "hardcore".
Istället hyrde hon ut sin lägenhet, flyttade hem till föräldrarna, och flög sedan ner till en fabrik i Indien. Där utvecklade hon klart tränsen direkt på golvet tillsammans med arbetarna. Det var en stor upplevelse när den första leveransen kom till Sverige.
– Sedan åkte jag runt till alla återförsäljare i landet men ingen ville ha min produkt.
Det ville dock unga bloggare ha som skrev om hästsport. De fick produkten gratis och affärerna tog fart när recensionerna kom. Resan fortsatte.
Inom hästsporten tävlar män och kvinnor på samma villkor, det handlar om skicklighet inte muskelmassa, och hon undrar varför företagsvärlden inte resonerar på samma sätt.