Den mystiska smällen i Harg: Nu har gåtan en lösning

Först hördes en kraftig smäll och sedan skakades husen om. Den kraftiga smällen i norra Nyköping var ett mysterium – innan de ansvariga hörde av sig till SN.

Svaret på gåtan har fått en lösning. Klockan 15.21 på tisdagen registrerade Seismologiska institutet smällen i Nyköping.

Svaret på gåtan har fått en lösning. Klockan 15.21 på tisdagen registrerade Seismologiska institutet smällen i Nyköping.

Foto: Seismologiska institutet

Nyköping2024-03-06 10:24

Daniel och Anna Olvondahl befann sig hemma, i Harg, när de på tisdagseftermiddagen kände att "hela huset skakade till". Paret gick ut på gatan och träffade flera grannar som upplevt samma sak, varav en hade hört en kraftig smäll någon minut tidigare. 

– Skakningarna var så pass kraftiga att jag gick ut på gatan för att kolla vad som kan ha skett, berättade Daniel Olvondahl för SN. 

Varken räddningstjänsten, polisen eller försvarsmakten hade något svar på gåtan. Men på onsdagsmorgonen hörde Oscar Eriksson, platschef på Ekeby bergtäkt, av sig.

– Jag läste i tidningen att folk hade hört en smäll och undrade vad det var. Det var bara vi, säger han.

undefined
Hargsbon Anna Olvondahl berättade om den höga smällen.

På anläggningen, som ligger intill Runtunavägen en bit norr om Harg, utförs sprängningar ungefär sex gånger om året och inför dessa meddelas boende i närområdet, berättar Oscar Eriksson. Gruset säljs sedan till privatpersoner och företag.

Tisdagens planerade sprängning var egentligen inte mer potent är vanligt, men hördes över ett stort område. 

– Vid en sprängning bildas en luftstötvåg som går rakt upp vid klart väder. I går var det molnigt och i kombination med vind kan det bli så vågen färdas i sidled. Det är därför som ljudet har gått så långt som bort till Stigtomta, säger Oscar Eriksson.

Han tillägger:

– Med tanke på hur det är i samhället idag med andra typer av sprängningar så förstår jag att folk blir oroliga.

undefined
Björn Lund, lektor i seismologi vid Uppsala universitet.

Smällen registrerades av Seismologiska institutet i Uppsala, berättar Björn Lund, lektor i seismologi vid Uppsala universitet.

– Händelsen gav ett ganska kraftigt utslag, säger han.

Seismologiska institutet har i uppdrag att registrera rörelser i jordskorpan. Ibland utgörs de registrerade händelserna av mindre jordbävningar. Men oftast handlar det om planerade sprängningar.

Magnituden på Ekebysmällen uppgick till 1,6 på den så kallade richterskalan, som ursprungligen användes för att klassificera kraften i en jordbävning.

– Det är kraftigt. Men sprängningar brukar kunna vara kraftiga. I synnerhet om de utförs i en bergtäkt. Då kan det handla om hundratals kilo dynamit eller till och med tonvis av dynamit, säger Björn Lund.

– Ofta har sprängningar en magnitud på 1 till 1,7.

Seismologiska institutet registrerar runt 20 sprängningar runt om i Sverige varje dygn. Antalet registrerade jordbävningar brukar ligga på ett par per dygn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!