– Det är väldigt tråkigt att någon har gjort såhär, man förstår ju vårt kulturarv, säger Urban Mattsson, arkeolog på länsstyrelsen i Sörmland.
En förbipasserande Nyköpingsbo kontaktade nyligen länsstyrelsen och berättade att någon har grävt ett meterdjupt hål i marken vid gravfältet som ligger mellan Nyköpingsån och Krikonbackens fotbollsplaner, precis väster om gångbron.
Länsstyrelsen har därefter varit och inspekterat platsen och en polisanmälan kommer att göras. Det är enligt lagen förbjudet att gräva vid en fornlämning och i det här fallet verkar det röra sig om ett rent plundringsförsök, tror Urban Mattsson.
– Man har grävt vid själva gravsättningen, tyvärr. Det syns ganska tydligt att det är en människa som har gjort det här med en spade, och det är gjort på någon timme.
– Jag vet ju inte hur det har gått till, men man kan tänka sig att någon har varit ute och rekat med en metalldetektor som gett utslag och sedan har man börjat gräva.
Det är ett tämligen omfattande fornlämningsområde som bland annat består av ett gravfält, troligtvis från yngre järnåldern (375 – 1050 e.Kr.), med iallafall 47 kända gravar.
Sedan kan det även finnas dolda gravar under de synliga. Respektive grav innehåller oftast brända ben från den avlidne samt en keramikurna och andra föremål som mynt eller olika former av vapen, berättar Urban Mattsson.
Om något faktiskt har stulits från platsen är i nuläget ännu okänt.
– Det finns ingen dokumentation över vad som finns i gravarna eftersom de inte är undersökta. Men i de här gravarna så kan det finnas värdefulla föremål i brons eller silver, samt mynt eller liknande som senare kan säljas på svarta markanden.
– Jag tror tyvärr att det är något sådant man har försökt hitta.
Han känner inte till några andra gravplundringsförsök i Sörmland under de senaste åren. Men oavsett plats så måste den som vill använda en metalldetektor först ansöka om tillstånd till länsstyrelsen. Detta är fastställt i kulturmiljölagen och som privatperson kan man inte få tillstånd för att söka efter fornfynd.
– Jag tror inte att det är så vanligt med gravplundringar. Vi är tacksamma över att vi fick reda på detta och det är ju såklart bra om allmänheten håller lite uppsikt.
För länsstyrelsens del återstår nu att lämna över ärendet till polisen och återställa platsen.