Försiktighetsåtgärder efter halka

Sent på onsdagskvällen kom Viktor Jansson åkande med sin motorcykel i rondellen vid Hamnsvägen/Brunnsgatan i Nyköping och såg något vitt på marken.

Foto:

Nyköping2014-07-10 18:02

– Plötsligt fick bakhjulet sladd och släppte nästan helt. Jag vill varna andra, det kan vara livsfarlig, säger han.

Viktor Jansson kontaktade SN för att varna andra trafikanter. Varför vägbanan blev hal är oklart. Tidigare på kvällen hade NCC på uppdrag av kommunen lagt ut ogräsbekämpningsmedlet Spuma kring området. Men enligt Peter Knutsson som är affärsutvecklare på NCC ska inte bekämpningsmedlet göra vägen hal.

– Spuma är miljöanpassad ogräsbekämpning som består av uppvärmt vatten med mellan 3 och 4 promille kokos- och majssocker. Rent teoretiskt skulle det bli mindre halt, men det är inte mätbart, säger Peter Knutsson.

Eftersom vatten läggs ut på vägen vid ogräsbekämpningen kan olja och annat som ligger på vägbanan spridas ut över en större yta ungefär som när det börjar regna.

– Det är väl i så fall därför det skulle kunna bli halt. Men man ska veta att det är väldigt lite fukt som läggs ut, det är ett skum som försvinner på 10 minuter i den här hettan, säger han.

Pontus Stenberg körde efter bilen som spred ut ogräsbekämpningen.

– Det kletades ut på hela vägbanan när bilar körde i det, det såg ut som bilen läckte, säger Pontus Stenberg.

Men någon läcka ska det inte ha varit tal om, enligt Johan Rubin som är tillförordnad gatuchef på kommunen.

– Man värmer upp ogräsbekämpningen under drift och det går inte att stänga av maskinen när man åker mellan områdena som ska täckas, då kan det komma ut lite på vägen. Men normalt brukar Spuma inte spridas ut över den här typen av sträckor, säger Johan Rubin.

Efter artikeln som publicerades på sn.se har Johan Rubin försökt få klarhet i vad som kan ha gjort vägbanan hal men har inte kunnat fastslå den exakta orsaken. Hur som helst har kommunen vidtagit extra försiktighetsåtgärder när det gäller spridning av Spuma i anslutning till vägbanor.

– Om entreprenören som lagt ut bekämpningsmedlet anser att det blivit en stor mängd ska personen kontakta gatuchefen. Då kan man kolla om det blivit halt och eventuellt varna trafikanter, säger Johan Rubin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om