Förskolan Buskis går emot trenden

Antalet förskolor som drivs av föräldrakooperativ minskar, enligt Skolverket. Förskolan Buskis utanför Nyköping fortsätter som föräldraförening – trots utmaningar.

Nellie Gardell, fyra år, är ett av barnen på förskolan Buskis. Här med Johanna Gardell, mamma till Nellie, och Therese Malkén, styrelseordförande i föreningen.

Nellie Gardell, fyra år, är ett av barnen på förskolan Buskis. Här med Johanna Gardell, mamma till Nellie, och Therese Malkén, styrelseordförande i föreningen.

Foto: Magnus Grimstedt

Nyköping2021-12-25 06:22

– Vi jobbar på och det är inte så många kvar i den här formen nu. Det känns lite unikt. Vi ska försöka fortsätta så, säger Therese Malkén, styrelseordförande i Föräldraföreningen Buskis. 

Sedan 1990 har förskolan Buskis i Buskhyttan utanför Nyköping varit en förskola som drivs av en föräldraförening. För Therese Malkén har föräldraföreningen inneburit nya kontakter efter att hon flyttat tillbaka till Nyköping.

– Det har varit ovärderligt. Jag har träffat många fina vänner och byggt ett kontaktnät kring mina barn. Min förhoppning är att stödet kring barnen på förskolan håller i sig när vi blir äldre med.

Antalet förskoleenheter i Sverige som drivs av föräldrakooperativ minskar, enligt statistik från Skolverket. År 2003 var det knappt 1 000 förskolor och förra året låg antalet på knappt 700 förskolor. 

– Jag tänker att jag bara kan spekulera i varför föräldrakooperativen minskar, men det har säkerligen med utmaningen med engagemang att göra. Jag har varit föreningsaktiv i hela mitt liv och man jobbar utifrån förmåga och möjlighet, säger Therese Malkén. 

Hon förklarar att en missuppfattning om förskolor som drivs av föräldrakooperativ kan vara att alla föreningar har medlemmar som jobbar i verksamheten med barnen. 

– Det gör vi aldrig. Det ingår engagemang och vi har våra arbetsdagar när vi till exempel städar och jobbar med vår ute- och innemiljö. Det kan ha en avskräckande effekt att man tror att det är en stor insats som behövs, men det är inte så många timmar varje år. 

Therese Malkén berättar att Buskis kan ta emot 20 barn och att det i nuläget finns 16 barn på skolan. 

– Självklart skulle vi behöva fyra barn till för ekonomin. Det är lite svårt att hitta förskolebarn eftersom Buskhyttan inte är världens största område och det finns begränsat antal barn här och många olika alternativ.

Frågan om huruvida föräldrakooperativet ska ombildas till personalkooperativ har kommit på tal inom föreningen just på grund av den ekonomiska utmaningen, men förskolan har landat i att fortsätta driva skolan som man gjort sedan starten. 

– Vi hoppas att det kommer fortsätta gå att hålla igång ekonomiskt. Ett föräldrakooperativ ger en bra möjlighet att få en inblick i hur det ser ut på ens barns förskola. Även om det krävs något av dig så får man tillbaka väldigt mycket, säger Therese Malkén.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!