Vabbandet fortsätter att öka

Vabbandet fortsätter att öka, trots att pandemirestriktionerna är borta. Enligt förskolepersonal och Försäkringskassan har föräldrarnas beteende förändrats.

Veronica Stålnäbb, förskollärare på Annagårdens förskola, har märkt att föräldrar oftare håller sjuka barn hemma.

Veronica Stålnäbb, förskollärare på Annagårdens förskola, har märkt att föräldrar oftare håller sjuka barn hemma.

Foto: Magnus Grimstedt

Nyköping2023-01-14 17:43

Förra året tog föräldrarna i Sörmland ut 3,4 procent fler vabbdagar, jämfört med året innan. 

– Jag tycker att det har blivit skillnad sedan pandemin, det känns som om det har blivit en ny norm i samhället. Om barnen är förkylda, så är de hemma nu, säger Johanna Krautmeyer, biträdande rektor för Annagårdens och Släbro förskolor.

undefined
Johanna Krautmeyer, biträdande förskolerektor.

Även Niklas Löfgren, familjeekonomisk talesperson på Försäkringskassan, tycker sig se en beteendeförändring.

– Den innebär till exempel att det inte längre är okej att skicka snoriga barn till förskolan, säger han i ett pressmeddelande som publicerats på Försäkringskassans hemsida.

Sörmland följer en trend av mer vabbande som syns i hela Sverige, även om de regionala och lokala skillnaderna kan vara stora. Ökningen har pågått under många år, med en rejäl uppgång under pandemin. Men även förra året fortsatte ökningen alltså.

I Sverige ökade antalet vabbdagar med 2,2, procent, medan ökningen på Gotland var hela 11,7 och i Stockholm bara 0,4 procent. Även inom länet finns stora variationer: I Nyköping ökade antalet vabbdagar med 1,8 procent, i Oxelösund med 6,2, i Gnesta med 7,1 och i Trosa med så mycket som 16,3.

Johanna Krautmeyer tycker att det är bra att barnen i större utsträckning än tidigare är hemma om de är sjuka. Verksamheten på förskolan är intensiv, och barnen måste vara friska för att orka, påpekar hon.

undefined
Det har blivit mindre accepterat att skicka snoriga barn till förskolan, tror både Försäkringskassan och förskolepersonal.

Efter att pandemirestriktionerna upphört, tittar förskolans pedagoger framför allt på just om barnen orkar med verksamheten, snarare än på smittorisken, när de avgör om ett barn behöver skickas hem.

– Vi bedömer barnens allmäntillstånd, så att de mår bra och orkar, säger hon.

I de allra flesta fall fungerar samarbetet och dialogen med föräldrarna bra, när förskolan ringer och berättar att ett barn behöver gå hem, enligt Johanna Krautmeyer.

– Visst kan det finnas frustration. Men om man förklarar att vi märker att barnet inte orkar, så förstår föräldrarna det, säger hon.

undefined
Veronica Stålnäbb är förskollärare på Annagården i Nyköping, och säger att föräldrar oftare håller sjuka barn hemma nu jämfört med före pandemin.

Veronica Stålnäbb, förskollärare på Annagården, håller med.

– Det är inga som har blivit arga eller som ifrågasätter när vi ringer, säger hon.

Även hon tycker att föräldrarna har ändrat sitt beteende jämfört med före pandemin.

– Jag upplever att det har blivit bättre, att föräldrar håller barnen hemma i större utsträckning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!