Förskolor krävs på livsmedelsåtgärder

Dåliga rutiner vid temperaturmätning, utspilld mat och risk för att maten blir hälsofarlig. Det är några av avvikelserna som kommunens livsmedelskontrollanter har noterat på tre förskolor som nu krävs på åtgärder.

NYKÖPING2015-10-24 11:47

På Jönåkers förskola måste personalen bli bättre på att mäta temperaturer på kylvarorna som levereras, detta för att undvika att livsmedlen blir hälsofarliga. Personalen saknar också rutiner för mätning av temperatur i kyl och frys, samt kunskap om vilka temperaturgränserna faktiskt är.

– Det är väldigt olyckligt, men hon som är i köket är sjukskriven och vi har brustit i att överföra rutinerna till vikarien på ett bra sätt, säger biträdande förskolechef Johanna Krautmeijer, som menar att man nu har sett över sina rutiner när det kommer vikarier.

– Det är arbetslagsledarens ansvar att säkerställa att all personal får läsa hur våra rutiner ser ut.

På Ekorrens förskola har man vid livsmedelskontrollen upptäckt utspilld mat bakom en trävägg, vilket enligt förskolechef Annika Nilsson handlar om en engångsföreteelse.

– Jag har inte uppfattat att det varit något problem tidigare, säger hon.

– Det är bra att de kommer och kollar, det är ju det som är miljöinspektionens uppgift. Efter varje besök måste man givetvis göra en egen internkontroll så att sådant här inte inträffar flera gånger.

När livsmedelskontrollanterna sist var på besök hos Guldpärlans Montessoriförskola framkom det att kylda varor tagits emot vid några tillfällen utan lock på den kylhållande förpackningen, vilket i sin tur ökar risken att maten kan bli hälsofarlig. Vid den senaste kontrollen har man nu kunnat konstatera att avvikelsen kvarstår.

– Det vi har gjort är att ännu en gång prata med de som levererar varorna och talat om att de måste rätta till problemen, säger förskolechef Lena Herrlin.

– Vi har pratat med dem tidigare och kommunen är medvetna om att det här problemet finns.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om