– Bakgrunden är att vi ser att det är problem med våra anställda, att man inte har tillräckligt med språkkunskaper. Så vi måste ju säkerställa att våra brukare förstår och kan prata med dem som jobbar i våra verksamheter.
Det säger Carina Wallin (S), ordförande i vård- och omsorgsnämnden, om det förslag om språktest som nämnden ska ta ställning till vid sitt möte den 14 mars.
– Äldre och de som är inom funktionsstöd blir väldigt osäkra när de har med personal att göra som inte förstår dem, säger Carina Wallin.
I underlaget som har tagits fram inför beslutet konstateras att ett flertal utredningar påvisat brister i svenskkunskaperna hos personalen. Förslaget är därför att alla som nyrekryteras inom äldre- och funktionsstödsomsorgen ska språktestas. Undantag görs dock för dem som genomgått en högre svensk utbildning.
Proven ska enligt Carina Wallin genomföras i samarbete med Campus Nyköping och i deras lokaler.
Testet föreslås bestå av tre delar: hör- och läsförståelse samt skriftlig förmåga, medan den muntliga språkfärdigheten prövas i samband med anställningsintervjun.
Carina Wallin framhåller att det inte bara är viktigt att kunna göra sig muntligen förstådd, utan att personalen också måste ha tillräckliga kunskaper för att kunna hantera skriftlig dokumentation.
Nyköping har sneglat på Katrineholms kommun, där språktest redan finns. Där delas de som genomgått testet in i tre grupper. Den första, gröna, gruppen anses ha fullgoda svenskkunskaper på gymnasienivå, medan den tredje, röda, gruppen saknar sådan kompetens.
De som får rött resultat på provet anställs inte, utan hänvisas till vuxenutbildningen och har möjlighet att göra testet igen tidigast efter sex månader.
De som hamnar i den mellersta, gula, gruppen saknar fullgoda kunskaper, men ska ändå kunna anställas. För att dessa ska utveckla sina språkkunskaper vill kommunen anställa så kallade språkombud.
De som redan är anställda, men som har otillräckliga svenskkunskaper, erbjuds kurser i yrkessvenska.
– Så gjorde vi redan förra året, och det var väldigt lyckat, säger Carina Wallin.
När språktester vid nyrekrytering kan komma igång beror bland annat på om kommunen måste handla upp tjänsten, eller om kompetensen redan finns på Campus Nyköping, förklarar Carina Wallin. Hon hoppas att allt ska kunna vara på plats till hösten.
Språktest och utbildningsinsatser beräknas kosta 1,2 miljoner kronor per år.