Försvaret: Inga tendenser till angrepp mot skärgården

Försvarsmakten ändrar sin bedömning om hotbilden mot Sverige – och högt uppsatta personer inom försvaret uppmanar medborgare längs kusten att vara extra vaksamma. Så har flera medier rapporterat de senaste dagarna. Men Försvarsmakten menar nu att artiklarna varit missvisande. Samtidigt finns det en oro kring utvecklingen i Europa som gör att skärgårdsbon Nils Kjellberg ändå är på tårna.

Oxelösunds skärgård.

Oxelösunds skärgård.

Foto: Sandra Nordin

Nyköping2022-03-12 20:03

– Jag var 25 år gammal när Kalla kriget slutade. Jag har aldrig varit mer bekymrad kring säkerhetsläget än vad jag är nu. Men jag tror absolut inte att Ryssland kommer attackera oss här, säger Nils Kjellberg som bor ute på Ringsö.

undefined
Nils Kjellberg, född 1965, bor på Ringsö och har varit historiskt intresserad hela sitt liv.

Enligt Nils har skärgårdborna alltid varit vaksamma kring sin omgivning och på sätt och vis får han medhåll från Försvarsmaktens kommunikatör för marinen, Rebecca Landberg.

– Ja, de kan miljön runt omkring sig väldigt bra och ser när avvikande händelser sker i sitt närområde. Men vi har inte bett dem rapportera in sina iakttagelser på grund av omvärldsläget just nu. Mediernas missvisande rapportering har gjort att man tror att detta är något vi ber om nu. Vi har bett allmänheten om att rapportera in avvikelser sedan 2016, säger Rebecca Landberg.

Säkerhetspolisen och Försvarsmakten öppnade upp en tipslinje 2016 för att man märkt av en "ständigt främmande underrättelseinhämtning mot Sverige och svenska intressen". Tidigare i veckan rapporterade flera medier att säkerhetsläget är förändrat och att Försvarsmakten nu vill ha invånarnas iakttagelser, till exempel från personer som bor i skärgårdsmiljöer.

undefined
Rebecca Landberg, kommunikatör på marinen.

En av artiklarna hänvisade bland annat till uttalanden från Försvarsmaktens överbefälhavare Micael Bydén. Detta har lett till att både deras och SOS Alarms telefonlinjer blivit överbelastade, enligt Rebecca Landberg.

– Det har varit stor arbetsbelastning här idag. Det är många som ringer. Att vi inte längre kan utesluta ett angrepp mot Sverige baseras på att vi inte längre står neutrala i konflikten mellan Ryssland och Ukraina. Sverige valde att skicka in defensiva vapen för att hjälpa Ukraina. Däremot ser vi inga tendenser till att vi skulle bli angripna, säger hon.

Och Nils Kjellberg tror inte det heller.

– Ryssland har för mycket av sin armé i Ukraina. De har helt enkelt inte råd att ge sig på Sverige. Men vi bor väldigt nära Ukraina så det är klart att det kommer påverka oss. Jag är också orolig vad som kan hända om Putin blir för pressad. För han kommer inte ge efter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!