Fortfarande problem med unket vatten i Bryngelstorp

Amelie Thelander på Skålsvampvägen i Bryngelstorp är en av alla invånare i Nyköping som haft problem med dålig lukt och smak från dricksvattnet under de senaste dagarna.

Amelie Thelander på Skålsvampvägen i Bryngelstorp är inte orolig för sin hälsa men är inte längre sugen på ett glas vatten sedan lukt- och smakproblemen började förra veckan.

Amelie Thelander på Skålsvampvägen i Bryngelstorp är inte orolig för sin hälsa men är inte längre sugen på ett glas vatten sedan lukt- och smakproblemen började förra veckan.

Foto: Tomas Nilsson

Nyköping2021-04-14 21:11

– Lite unket och metalliskt som järn. Det är inte så att man blir sugen på att dricka ett glas. Jag dricker hellre något annat, säger Amelie Thelander.

Hon tycker normalt sett att Nyköpings vatten smakar gott. Något hon slås av när hon varit bortrest i andra delar av Sverige och sedan kan jämföra med hemmavattnet. 

Det var i slutet av förra veckan som hon, grannar och andra boende i Bryngelstorp, östra Nyköping, började känna en unken doft från dricksvattnet i kranarna. Fler och fler rapporterade sedan under helgen i sociala medier om att vattnet smakade och luktade konstigt. Människor från Nyköping och Oxelösund vände sig dessutom till kommunen med sina klagomål. Kommunen tog därför extra prover utöver de regelbundna. 

Inga hälsofarliga bakterier har hittats i proverna och vattnet betraktas som ofarligt att dricka, enligt Nyköping vattens driftschef Anders Jäger. 

Amelie Thelander är inte heller orolig för sin hälsa. Hon använder vattnet dagligen till matlagningen och tycker dessutom att vattnet har återfått en något bättre karaktär, men smaken och lukten är fortfarande inte som tidigare.

– Det har inte blivit sämre men det smakar konstigt, säger hon.

Vattenanalys för ofarliga mikroorganismer, så som mögel- och jästsvampar och bakterierna aktinomyceter – som kan ge en otrevlig lukt och smak – odlas under veckan. Resultatet på de proverna väntas komma nästa vecka, berättade Tove Forsberg, kvalitetsansvarig vid vattenlaboratoriet i Nyköping i gårdagens tidning.

Kommunen har gått ut med att smaken kan bero på ökad klortillsättning men den förklaringen har Amelie Thelander lite svårt att ta till sig.

 – Jag tycker inte att det smakar klor.

undefined
Så här ser de senaste två veckornas klorvärden ut för dricksvattnet i Nyköping. Fluktuationerna beror på att mycket små mängder klor tillsätts i vattnet och är sammankopplade med flödesvariationerna. Gränserna anges i milligram totalklor/liter.

Förra onsdagen var kloret i dricksvattnet på den högsta nivån under den senaste månaden och kommunen ser ett samband mellan detta och klagomålen. Då fanns det 0,23 milligram totalklor per liter vatten i systemet. Den lägsta andelen klor under månaden var den 22-23 mars. Då låg halterna på 0,07.  

Karolina Wetterblad förbundsdirektör vid Nyköping-Oxelösunds Vattenverksförbund berättar att kommunen jobbar med att optimera klordosering. Den ska ge ett så högt skydd som möjligt utan att skapa lukt- och smakförändringar.

– Kloret i vattnet som lämnar Högåsens vattenverk är långt under Livsmedelsverkets gränsvärde, säger hon. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!