– Det här är faktiskt inte rimligt, säger Samuel Thorngren.
Han bor tillsammans med sina föräldrar och syskon i Vagnhärad men studerar ekonomi och juridik i årskurs två på Nyköpings gymnasium. Många av skoldagarna sitter han hemma och studerar eftersom kommunen har beslutat att undervisningen delvis ska ske på distans.
Även om Samuel Thorngren tvingas studera hemifrån har kommunen beslutat att han – precis som alla andra elever – har rätt till fri skolmat. Om de hämtar den i Nyköping.
För Samuel Thorngren innebär det en resa på åtta mil tur och retur. Antigen försvinner halva kvällen på en bussresa eller så tvingas han lägga pengar på bensin till bilen. Inget av alternativen känns rimliga, anser han.
– Det känns inte vettigt att sitta flera timmar på en buss mitt i en pandemi. Och åker vi bil får vi lägga mycket pengar på bensin. Det blir dyr skolmat.
Pappa Roland Thorngren anser att kommunens lösning innebär att elever som bor ute på landsbygden diskrimineras.
– Det här drabbar ju inte bara oss. Alla som bor en bit från skolan ställs inför samma orimliga situation. Konsekvensen blir att vi i praktiken tvingas betala skolmaten själva, trots att den ska vara fri, säger han.
Peter Ekedahl, rektor på Nyköpings gymnasium, har full förståelse för att lösningen skapar frustration för de elever som har långt till skolan. Men det finns ingen lösning som fungerar för alla, anser han.
– Vi har tagit beslut om att enbart lämna ut matlådor på ett ställe och flera andra kommuner i Sverige gör på samma sätt. Totalt sett är det den bästa lösningen.
Roland Thorngren anser att en bättre lösning skulle vara att de som har långt till skolan i stället får pengar till skolmat. Under hösten 2020 fungerade det också så i Nyköpings kommun, berättar han.
– Då fick vi pengar. Ersättningen var i och för sig väldigt låg, typ 700 kronor för en termin. Men det var bättre än ingenting.
Enligt rektor Peter Ekedahl blev lösningen dock kostsam för kommunen. Utbetalning av pengar kräver en ganska stor administration, samtidigt som kommunen hade kvar kostnaderna för den personal som gör skolmaten.
Tycker du att det är rimligt Samuel Thorngren ska åka åtta mil för att hämta mat?
– Det här är den lösning vi har, säger Peter Ekedahl.
Fotnot: I en tidigare version av artikel uppgavs felaktigt att skollagen ger gymnasieelever rätt till fri skolmat. Rätt är att kommunerna beslutar hur det ska fungera.