I Nyköping står Idbäcksverket för den alla största delen av fjärrvärmeproduktionen. I verket produceras dessutom el.
Trots detta är utsläppen av klimatskadliga växthusgaser relativt låg, enligt officiell statisk från Naturvårdsverket. Anledningen är att verket eldas med träflis.
– Den största delen är återvunnen flis, det vi kallar returflis. Sedan är det en andel skogsflis också, säger Johan Lindgren, anläggningschef vid Idbäcksverket.
Biobräslen, exempelvis trä, räknas som koldioxidneutrala, eftersom koldioxid fångas in när nya träd växer.
Men utöver Idbäcksverket finns två andra värmeverk i Nyköping: I Brandkärr och vid lasarettet. Båda eldas med fossil olja, och används därför så lite som möjligt, enligt Johan Lindgren.
– Dem kör vi egentligen bara när det strular med flispannorna, eller om vi har ett planerat stopp.
Det är inte bara av miljöhänsyn som Vattenfall försöker undvika att använda de båda oljeeldade verken, utan även för att det är dyrt med olja, enlig Johan Lindgren. Detta beror både på oljepriset och på att utsläppsrätter kostar pengar.
– Både oljan i sig och utsläppsrätterna har blivit dyrare.
Vattenfalls anläggningar i Nyköping omfattas nämligen av EU:s handel med utsläppsrätter. Svenska industrier tilldelas ett visst antal sådana utsläppsrätter varje år. Om anläggningarna släpper ut mer koldioxid, måste utsläppsrätter köpas. Antalet utsläppsrätter minskar år för år, något som ska leda till att även de verkliga utsläppen minskar.
Förra året släppte de båda oljeeldade verken i Nyköping ut nästan 1 800 koldioxidekvivalenter mer än vad de tilldelats i utsläppshandelssystemet. Det är mer än vad Idbäcksverket släppte ut.
Att Idbäcksverket överhuvudtaget ger upphov till utsläpp trots att bränslet är träflis, beror på att fossil olja används när pannorna tas i drift, förklarar Johan Lindgren.
– Idbäcksverket eldas bara med biobränsle, men startas på fossil olja. Så därför finns det en liten fossil andel.
För att få ner sina klimatskadliga utsläpp, planerar Vattenfall att ställa om verken i Brandkärr och vid lasarettet till att i stället eldas med bioolja.
– Nu tittar vi på hur vi kan konvertera de här anläggningarna så att vi kan köra dem på olika former av biooljor.
Senast vid utgången av 2025 ska verken vara fossilfria, enligt Vattenfalls nuvarande planering.