Fotbollsplan kan få ge plats till nya skolan

Stigtomta IF:s fotbollsplan kan få ge rum till bygget av den nyplanerade skolan i Stigtomta. Ny adress för var fotbollsplanen skulle tänkas ligga istället, är i dagsläget under utredning.

BILDEXTRA Derby10.jpg

BILDEXTRA Derby10.jpg

Foto:

Nyköping2014-08-27 21:22

– Det är den inriktningen man jobbar utifrån i dag, säger kommunalrådet Urban Granström (S).

De befintliga lokalerna för F-6-skolan i Stigtomta är slitna. Miljömässigt är det både mer ekonomiskt och bättre att bygga en ny skola berättar kommunalrådet Urban Granström (S). Stigtomta växer och fler barnkullar i förskolorna väntar de närmsta åren. Förra året började Nyköpings kommun därför planeringen av en sprillans ny skola i Stigtomta som ska ersätta den nuvarande. På Nyköping kommuns hemsida står det att läsa att det nu är beslutat att den nya skolan ska ligga på Stigtomta IF:s fotbollsplan. Men enligt Urban Granström är inget formellt beslut ännu fattat. Totalt har fem placeringar funnits med i kalkylen.

– I detaljplanen tar vi hänsyn till en mängd faktorer som buller och hur invånarna tar sig till skolan. Ett av alternativen har vi räknat bort då det ligger för nära järnvägen och tomten är för liten. Ett annat innebär att riva den nuvarande skolan och evakuera elever under byggtiden. Vi tittar på alla lägen och överväger för- och nackdelar. Sammantaget har placeringen på fotbollplanen mest fördelar, säger, Pasi Rönkkö som är projektledare på Nyköpings kommuns Tekniska division.

En förutsättning för att bygga den nya skolan på Stigtomta IF:s fotbollsplan är att hitta mark till ny fotbollsplan för idrottsföreningen.

Finns inte risk att man löser ett problem och ersätter det med ett nytt?

– Självklart måste man lösa det så att Stigtomta IF får någonstans att vara. Rent ekonomiskt, om man ser till alternativa kostnader att välja en annan lokalisering, är det här en faktor som inte skulle kosta mer på det totala sammantaget, säger Granström.

Planen är att skolan ska vara klar för inflyttning hösten 2017. Vad som kommer att hända med den gamla skolan är oklart i dagsläget.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om