På drygt tio år har paret skapat något av ett restaurangimperium i Nyköping. I deras bolag Ätpunkt gruppen finns Ät i centrum, Svärdsklova och Ät på Skavsta samt det egna bryggeriet Brewing, som drivs tillsammans med Jonas Kandefelt och Patrick Holmqvist.
Resan måste beskrivas som framgångsrik och snabb – men paret har inte tagit några genvägar.
– Att vi verkar i vår hemstad har gett oss lyxen att kunna vara långsiktiga i våra beslut. Vi har till exempel tacket nej till erbjudanden om att öppna verksamheter på andra platser i landet. Det är i vår bygd vi vill verka, berättar Sasse Sepehrazar.
Det är framför allt uppmärksamheten kring Brewing – som både är restaurang och bryggeri – som har lett till en del erbjudanden. Bryggeriets öl har fått högsta betyg i flera nationella tidningar och ett stort erkännande inom branschen.
Detta har lett till att aktörer i Stockholm gärna skulle se dem öppna en liknande verksamhet där.
– Men vi vill utveckla det vi har här i Nyköping och inte rusa iväg.
Sasse och Josephine Sepehrazar träffades under gymnasietiden. Efter studenten på restaurangskolan i Nyköping jobbade Sasse Sepehrazar en period som kock på olika finkrogar i Stockholm.
När han återvände till Nyköping blev han delägare i restaurangen Bernhard kök å deli, som blev en av de första restaurangerna i Nyköping att få poäng i White guide.
– Vi satsade på fine dining. Det var roligt men ett otroligt slitigt. Ett tag snittade jag på 350 timmar i månaden.
Erfarenheterna från Bernhard kök å deli spelade in när restaurang Ät fick sitt namn, eller ät. (med punkt) som den egentligen heter.
“ät.", ska ses som en uppmaning till gästen, berättar Sasse Sepehrazar.
– Ok, här får ni rätterna ni vill ha men med råvarorna vi vill servera, så bara “ät.", förklarar han och skrattar.
Hur känns det att få Guldnyckeln?
– Vi är väldigt hedrade. I Nyköpings finns ett fantastiskt starkt näringsliv. Det känns fint att få pris i så hård konkurrens.
Sasse och Josephine Sepehrazar har tankar på att utveckla sina verksamheter ytterligare.
– Vi finns på Skavsta och i skärgården och dessutom har vi ett bryggeri i Nyköping. Tänk om man kan skapa en helhetupplevelse där människor som kommer till Skavsta får uppleva Nyköping på ett genuint och paketerat sätt.
Paret fick Guldnyckeln under årets näringslivsgala den 8 mars. Guldnyckeln delas ut av Mino.