Framgångsrikt krögarpar prisas – siktar på nya projekt

Krögarparet har byggt upp ett bolag med fyra krogar och prisas nu med Guldnyckeln. Resan lär inte ta slut där. "Vi har en del nya planer", berättar Sasse och Josephine Sepehrazar.

Nyköping brewing har fått branschens erkännade och ölen höga betyg i flera nationella tidningar. Något som glädjer Sasse Sepehrazar.

Nyköping brewing har fått branschens erkännade och ölen höga betyg i flera nationella tidningar. Något som glädjer Sasse Sepehrazar.

Foto: Peter Alexis

Nyköping2024-03-16 20:05

På drygt tio år har paret skapat något av ett restaurangimperium i Nyköping. I deras bolag Ätpunkt gruppen finns Ät i centrum, Svärdsklova och Ät på Skavsta samt det egna bryggeriet Brewing, som drivs tillsammans med Jonas Kandefelt och Patrick Holmqvist. 

Resan måste beskrivas som framgångsrik och snabb – men paret har inte tagit några genvägar.

– Att vi verkar i vår hemstad har gett oss lyxen att kunna vara långsiktiga i våra beslut. Vi har till exempel tacket nej till erbjudanden om att öppna verksamheter på andra platser i landet. Det är i vår bygd vi vill verka, berättar Sasse Sepehrazar.

Det är framför allt uppmärksamheten kring Brewing – som både är restaurang och bryggeri – som har lett till en del erbjudanden. Bryggeriets öl har fått högsta betyg i flera nationella tidningar och ett stort erkännande inom branschen.

Detta har lett till att aktörer i Stockholm gärna skulle se dem öppna en liknande verksamhet där.

– Men vi vill utveckla det vi har här i Nyköping och inte rusa iväg.

Sasse och Josephine Sepehrazar träffades under gymnasietiden. Efter studenten på restaurangskolan i Nyköping jobbade Sasse Sepehrazar en period som kock på olika finkrogar i Stockholm.

undefined
Under en period drev paret Josephine Sepehrazar och Sasse Sepehrazar restaurang Bernard bar å deli, som satsade på fine dining. (Arkivbild)

När han återvände till Nyköping blev han delägare i restaurangen Bernhard kök å deli, som blev en av de första restaurangerna i Nyköping att få poäng i White guide.

– Vi satsade på fine dining. Det var roligt men ett otroligt slitigt. Ett tag snittade jag på 350 timmar i månaden.

Erfarenheterna från Bernhard kök å deli spelade in när restaurang Ät fick sitt namn, eller ät. (med punkt) som den egentligen heter. 

“ät.", ska ses som en uppmaning till gästen, berättar Sasse Sepehrazar.

– Ok, här får ni rätterna ni vill ha men med råvarorna vi vill servera, så bara “ät.", förklarar han och skrattar.

Hur känns det att få Guldnyckeln?

– Vi är väldigt hedrade. I Nyköpings finns ett fantastiskt starkt näringsliv. Det känns fint att få pris i så hård konkurrens.

Sasse och Josephine Sepehrazar har tankar på att utveckla sina verksamheter ytterligare.

– Vi finns på Skavsta och i skärgården och dessutom har vi ett bryggeri i Nyköping. Tänk om man kan skapa en helhetupplevelse där människor som kommer till Skavsta får uppleva Nyköping på ett genuint och paketerat sätt. 

Paret fick Guldnyckeln under årets näringslivsgala den 8 mars. Guldnyckeln delas ut av Mino.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!