Fredsmanifestation på gång i Nyköping

På onsdag anordnas en fredsmanifestation på torget i Nyköping. Det är nätverket Nyckelskramlarna och Nyköpings FN-förening som ligger bakom initiativet.

I flera städer i Sverige har redan manifestationer genomfört till stöd för Ukraina, bland annat i Malmö. Nu ordnar FN-föreningen i Nyköping och ordföranden Hans Forsberg en liknande i Nyköping.

I flera städer i Sverige har redan manifestationer genomfört till stöd för Ukraina, bland annat i Malmö. Nu ordnar FN-föreningen i Nyköping och ordföranden Hans Forsberg en liknande i Nyköping.

Foto: Fredrik Ericsson/TT/privat

Nyköping2022-02-28 12:23

– Vi vill visa att vi är solidariska med Ukrainas folk och vad de har råkat ut för. Att det blir en fredlig lösning så snart som möjligt och vi visar för varandra att vi står enade i detta, säger Hans Forsberg, ordförande för FN-föreningen i Nyköping     

Idén till fredmanifestationen har växt fram parallellt hos nätverket Nyckelskramlarna och den lokala FN-föreningen där stommen är fred, mänskliga rättigheter och hållbar utveckling. När Nyckelskramlarna hörde av sig till FN-föreningen sammankallades styrelsen. 

– När vi fick informationen från Nyckelskramlarna så beslutade vi snabbt i styrelsen att göra en inbjudan till vänner och bekanta.

Även andra organisationer och nätverk bjuds nu in och alla Nyköpingsbor som vill visa att de värnar fred och demokrati är välkomna till torget.

– Det är en manifestation för människors rätt till frihet och rätten att kunna bestämma över sitt eget land. Sin egen suveränitet. Det är grundläggande värden som FN och hela världsordningen står bakom. Det är oerhört viktigt att uppmärksamma det här, säger Hans Forsberg.

Hans Forsberg ska nu söka polistillstånd för manifestationen och ska kontakta kommunen. 

– Den formella biten är inte riktigt klar men det löser vi nu på förmiddagen är tanken.

Under manifestation kommer marschaller ställas ut och eventuellt hålls något tal, berättar han.

Fredsmanifestationen startar klockan 16.30 på onsdag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!