Skolinspektionen granskar betygen på friskola

Rektorn på Nyköpings enskilda gymnasium kan inte lämna tillräckliga förklaringar på varför så många av skolans elever får högre betyg än vad de skriver på nationella proven, enligt Skolinspektionen.


"Som rektor bedömer jag naturligtvis inte att de är i för hög grad avvikande mot de nationella proven", säger Kristina Furusten om betygen.

"Som rektor bedömer jag naturligtvis inte att de är i för hög grad avvikande mot de nationella proven", säger Kristina Furusten om betygen.

Foto: Magnus Grimstedt

Nyköping2023-03-15 14:19

Skolinspektionen genomför just nu kvalitetsgranskningar av skolor där betygen avviker mycket från vad eleverna skriver på de nationella proven. Granskningarna omfattar skolor i hela landet och en av de skolor som Skolinspektionen tittat närmare på är Nyköpings enskilda gymnasium.

På denna skola har mellan 37 och 53 procent av betygen i matematik 2B varit högre än betygen på de nationella proven under perioden 2018–2022. Även i engelska 6 har en stor avvikelse setts, enligt Skolinspektionen.

Granskningen handlar om "rektorns arbete för rättvisande och likvärdiga betyg". De skolor som har valts ut har visat "ihållande avvikelser" mellan betyg och nationella prov, skriver Skolinspektionen. Däremot tar granskningen inte ställning till om de betyg som satts är korrekta eller ej.

Skolans rektor Kristina Furusten säger att hon tycker att det är bra att Skolinspektionen genomför granskningarna.

– Det är väldigt bra att myndigheterna följer upp och ser hur de här föreskrifterna och förordningarna både följs och går att följa. Att man har en levande diskussion kring det, säger hon.

undefined
På Nyköpings enskilda gymnasium får många elever högre betyg än vad de skrivit på de nationella proven. Nu har Skolverket granskat skolan.

I sitt beslut skriver Skolinspektionen att rektorn visserligen till viss del har kunnat förklara vad som ligger bakom skillnaderna mellan betyg och nationella prov, men att det behövs fördjupade analyser av detta. Myndigheten anser också att skolan måste genomföra insatser för att minska omotiverade betygsavvikelser.

Men även om många elever alltså får högre betyg än vad de skrivit på de nationella proven, anser rektor Kristina Furusten inte att betygen är för höga.

– Som rektor bedömer jag naturligtvis inte att de är i för hög grad avvikande mot de nationella proven. Då hade jag ju gjort en missgärning i min yrkesutövning.

På skolan arbetar man mycket med att hjälpa de elever som inte lyckats väl på de nationella proven för att de ska kunna få ett godkänt betyg, enligt rektorn. 

– Vi jobbar med eleverna efter att de nationella proven är genomförda. De genomförs någon gång i mitten av maj, så det finns ju undervisningstid kvar efter det, säger hon.

Enligt reglerna ska de nationella proven "särskilt beaktas" vid betygssättning. Det är dock inte enbart dessa prov som ska avgöra.

– Det är inget examensprov, konstaterar Kristina Furusten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!