Fulparkeringar vid bad – ett återkommande problem

Någon håller på att drunkna, en annan ringer 112. Parkeringen är full och svämmar över av bilar. Räddningstjänsten kommer inte fram. Här är varför du inte ska fulparkera vid badet.

Så undviker du att blockera räddningsvägar

Foto: Sebastian Lundqvist

Nyköping2024-07-25 11:43

Nyheten i korthet

  • Sörmlandskustens räddningstjänst varnar för att blockering av räddningsvägar vid badplatser kan fördröja räddningsinsatser.
  • Blockeringar sker oftast under varma dagar när parkeringar vid badplatser överfylls och folk parkerar på vägen.
  • Räddningstjänsten uppmanar allmänheten att tänka igenom var de parkerar för att undvika att blockera räddningsvägar för räddningstjänst och ambulanser.

– Om det handlar om en drunkning så är det ju sekunder man jobbar efter. Då är det bråttom. Så om vi inte kan åka långt fram tappar vi ju sekunder och kanske till och med en minut, säger Henrik Holm, styrkeledare och dykarledare på Sörmlandskustens räddningstjänst.

Det är särskilt vanligt under varma dagar att parkeringar riskeras att överfyllas och folk får för sig att ställa sig på vägen eller vid vägkanten, något som kan riskera att blockera räddningsvägar för bland annat räddningstjänsten.

– Det är ju inte bara vi utan det är ju ambulanser också. Det kan bli problem.

undefined
Henrik Holm, Sörmlandskustens räddningstjänst.

Men om det är riktigt varmt ute, man har en badsugen familj i bilen och har åkt en bra bit för att ta sig till badplatsen. Kommer fram och ser att det är fullt, vad gör man då?

– Om man bestämt ska vara där får man verkligen tänka vart man ställer bilen. Tänk en gång extra: "Kommer räddningstjänst eller ambulans förbi här?"

Räddningstjänstens bilar kan vara stora och behöva mycket utrymme, brandbilen är särskilt stor medan dykbussen är mindre, men de behöver båda gediget utrymme. 

– Förhoppningsvis har man semester och har lite tid att gå. Jag tror de flesta gör det men inte alla. Man är bekväm.

undefined
Lena Ganebring, Strandstuviken.

Lena Ganebring är chef på Strandstuvikens havsbad och camping. De behöver regelbundet säga åt folk när de ställt sig tokigt. Det händer inte varje dag, men någon gång i veckan, på de allra varmaste dagarna.

– Husbilarna kommer ju inte fram, husvagnarna kommer inte fram. Räddningstjänsten är ju prio nummer ett för oss de måste ju komma in här om det händer något. 

undefined
Parkeringsplatserna intill sopcontainrarna har vuxit igen.

Hon har bett kommunen att göra i ordning en parkering som blivit igenväxt. Kommunen berättade för henne i juni att de skulle ordna det när de kan.

– Då hade vi ju kanske sluppit att det står bilar på vägen, där är ju säkert tio till tolv platser. 

undefined
Jimmy Lilja Borg, Jogersö camping.

Jogersö har tidigare år haft ett stort problem med att folk parkerar kaotiskt. Men Jimmy Lilja Borg, chef på Jogersö eco camping, upplever att problemet inte varit lika stort de senaste somrarna, dels på grund av att det varit svalare, dels för att de jobbat med att förhindra problemet.

– När folk blir desperata parkerar de överallt, men eftersom vi jobbar med parkering på campingen så är vi medvetna om problemet.

undefined
Ånstabadet är en mindre badplats som är populär. Parkeringen här fylls snabbt på. Vilket gör att folk ställer sig vid vägkanten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!