Riksförbundet RFSL erbjuder verksamheter hbtq-certifiering. Under fem månaders utbildning lär sig anställda att ur ett hbtq-perspektiv erbjuda en god arbetsmiljö för anställda, samt ett respektfullt bemötande av besökare/patienter. Inom Nyköpings kommun är social omsorgs förebyggande enhet hbtq-certifierad sedan 2013, där ingår bland annat familjecentralerna.
– Innan utbildningen trodde vi att vi hade koll på de här frågorna. Men nu har vi blivit mer medvetna och lärt oss att inte alltid utgå ifrån heteronormen. Vi tänker bland annat på hur våra lokaler och blanketter ser ut, och att alla ska känna sig välkomna, säger Henrika Lundberg, enhetschef på förebyggande enheten.
De är fortfarande den enda av kommunens enheter som är hbtq-certifierad. Nicklas Franzén (V) är kommunalråd och har länge varit Nyköpings drivande i frågan. I ett pressmeddelande 2013, i samband med att Nyköping fick sitt första certifikat, sa han att målet var att detsamma ska ske inom hela kommunen. Men nu resonerar han lite annorlunda.
– Alla verksamheter kanske inte måste bli certifierade, utan det viktigaste är att diskussionen kring de här frågorna hålls levande. Men ja, vi måste öka takten, helt klart, säger Nicklas Franzén.
Han berättar att nästa steg, även om det inte handlar om en certifiering, är att idrottslärare på kommunala skolor ska utbildas i hbtq-frågor – någonting som varit på tapeten sedan 2013. Då fick divisionen för barn, utbildning och kultur i uppdrag att fortbilda idrottslärare och aktiva inom idrottsföreningar.
– Uppdraget har aktualiserats nu, varför utbildningen har dröjt vet jag inte, jag jobbade inte här för fyra år sedan, säger Anna Thörn, divisionschef för barn, utbildning och kultur.
Att det gått relativt sakta framåt med certifieringar i Nyköping, menar Nicklas Franzén, delvis kan bero på RFSL:s långa köer. Men Magnus Kolsjö, vice Förbundsordförande för RFSL, kan inte uppge hur lång kötiden är för verksamheter som anmäler sig – men han nämner att intresset är stort.
– Det finns en tydlig efterfrågan, och nu börjar det utbildas mer i privat sektor, bland annat inom idrottslivet, säger Magnus Kolsjö.
Sedan maj 2015 har landstingets Sörmland också en certifierad stab – kommunikationsstaben. Maria E Karlsson, kommunikationsdirektör, menar att de under de sedan dess blivit bättre på att inte exkludera människor.
– Det kan till exempel handla om att inte få det att låta som att bara män dricker öl i en av våra tidningar, eller att ständigt tänka på vilka bilder vi väljer och hur vi skriver texter, säger Maria E Karlsson.