Unga män misstänks för brandattentat i Nyköping

Fyra unga män misstänks ha försökt bränna ihjäl människor i Nyköping. Nu har de gripits och häktats.

Fyra unga män misstänks för brandattentat

Foto: Magnus Grimstedt

Nyköping2024-09-20 08:39

Utredningen om den grova mordbranden som inträffade den 23 augusti i Högbrunn, Nyköping, har lett till att fyra unga män hemmahörande i Nyköpings kommun begärts häktade av åklagare. De misstänkta mordbrännarna är i 18-årsåldern. Tre är misstänkta på sannolika skäl för grov mordbrand och en på sannolika skäl misstänkt för medhjälp till grov mordbrand.

Åklagare Martina Valentin Lane berättar för Södermanlands Nyheter under fredagsmorgonen att häktningsförhandlingar är planerade att genomföras under fredagen.

undefined
Kriminaltekniker på plats bakom avspärrningar för att göra en kriminalteknisk undersökning under fredagen 23 augusti då den grova mordbranden inträffade.

– Det är fyra unga män som är begärda häktade misstänkta i den här utredningen De har gripits efter en insats från polisen. Innan dess har de varit anhållna i deras frånvaro, säger hon.

Martina Valentin Lane vill inte kommentera om de unga männen ingår i något kriminellt nätverk.

Motivbilden, alltså varför de unga männen ska ha tänt på bostaden i Högbrunn, är i nuläget inte känd för Södermanlands Nyheter.

– Normalt sett, när det är flera som är misstänkta för samma brott är det av vikt att man tar dessa i så nära anslutning som möjligt i tid. En person blev anhållen i tisdags, resterande tre personer blev anhållna under onsdagen, säger Daniel Eriksson chef vid polisens rotel för grova brott. 

undefined
Dörren till byggnaden totalförstördes under angreppet.

Polisen grep männen i Nyköpingsområdet och det gick, såvitt Daniel Eriksson vet, lugnt till.

De misstänkta ska ingå i en kompiskrets, berättar polis. Det ska däremot inte röra sig om någon form av nätverk.

Under fredagseftermiddagen fattade tingsrätten i Nyköping beslut om att häkta samtliga. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!