– Jag började gråta. Det var bara en massa känslor som kom. För våra ungdomar och vårt jobb, säger hon.
Hon och kollegan Ina-Cecilia Borgman är två av två kuratorer på Nyköpings högstadium Omega, där det går drygt 400 elever. De vet i skrivande stund inte om de själva omfattas av varslet, men de vill berätta om situationen som de möter i sitt arbete varje dag.
Tanken är att de båda kuratorerna ska jobba hälsofrämjande och förebyggande. Detta är också något som divisionschefen Peter Ekedahl har påpekat när SN talat med honom, att skolans uppdrag inte är behandlande.
Men trots det så är det så de jobbar, med att släcka bränder.
– Barnen hamnar mellan stolarna. Klart att vi träffar barnen samtidigt som de står i kön till BUP, säger Ina-Cecilia Borgman.
Problemen som de möter handlar bland annat om psykisk ohälsa långt ner i åldrarna, ätstörningar, hög frånvaro, rekrytering av barn till kriminella miljöer och dåligt mående relaterat till sociala medier.
– Det händer ju att elever bryter ihop var och varannan dag vilket det ofta blir vi som hanterar, säger Ina-Cecilia Borgman.
I hennes och Gabriella Engvalls jobb är det viktigt att bygga relationer med eleverna ute på golvet. Det är a och o för att barnen sedan ska knacka på deras dörr när de mår dåligt.
Förut kunde kuratorerna jobba förebyggande med riktade åtgärder mot en specifik klass, där de identifierat exempelvis mobbning eller en hård jargong – innan det eskalerat.
Problemområden som de identifierat genom att röra sig bland eleverna på golvet är exempelvis början på gängkriminalitet och ätstörningsproblematik, som de menar blir allt vanligare. De skulle vilja jobba mer förebyggande med frågorna, men de hinner inte.
Båda kuratorerna använder sociala medier i arbetet. Där kan de ha direktkontakt med elever och få tips om vad som händer på internet, exempelvis pågående konflikter mellan elever eller suspekta konton.
Vissa elever föredrar att skriva om sina problem eftersom de har svårt att uttrycka vad de känner i ord.
Med arbetssituationen som den ser ut idag är det svårt för kuratorerna att inte ta med jobbet hem.
– När jag vet att en elev mår så dåligt och det finns ingen annan, ja då tar jag mobilen med mig hem. Och så kanske jag sitter fram och tillbaka och pratar med den för att lugna situationen och hålla koll, säger Ina-Cecilia Borgman.
Förra året drabbades skolan av ett varsel mot verksamhet som sysselsätter ungdomar utanför lektionstid. Tappet har inneburit att kuratorerna nu tvingas prioritera det mest akuta.
Nu kommer nästa neddragning. Kuratorerna kallar det smäll nummer två.
Även om de själva inte tvingas sluta så kommer neddragningarna, enligt dem, innebära att det hälsofrämjande, förebyggande och åtgärdande arbetet påverkas negativt.
De vill betona att ledningen på skolan har satsat på en stor och närvarande elevhälsa. Därför har kuratorerna ansvar för förhållandevis få elever i jämförelse med andra inom kommunen.
Vad är ni mest oroade över?
– Att vår elevhälsa minskar skulle vara fruktansvärt för samhället och ungdomarna, att inte hinna bli sedda och upptäckta, Gabriella Engvall.
Vad kan hända om ni inte finns där?
– Finns det inte en fungerande elevhälsa på skolorna så kommer barnen att må sämre. När det handlar om psykisk ohälsa och kriminalitet kommer det skapa ytterligare kostnader framöver. Och de kommer inte bli fungerande medborgare, säger Ina-Cecilia Borgman.