En gång i tiden höll landshövdingen mottagningar i de ståtliga salarna. I dag är snittarna och årgångsvinerna historia. Besökaren möts i stället av en återbruksverkstad och en slags återbrukets tankesmedja.
– Man kan säga att vi återbrukar hela huset. Det har delvis stått tomt i många år. Nu fylls det av liv igen, säger Ingela Ljung och Anna Bergström.
I Nyköping är de två entreprenörerna kända för hållbart företagande. Ingela Ljung har varit ledare för flera sociala företag och Anna Bergström utsågs av media till återbruksdrottning efter att ha grundat återbruksgallerian Retuna i Eskilstuna.
Deras nya gemensamma projekt – Cirkulenterna – är sannolikt unikt i Sverige. Det finns många verksamheter som ger avlagda kläder, möbler och andra saker nytt liv. Men de magnifika salarna i det stolta huset på Nyköpinghus ska dessutom fungera som en slags idéspruta.
Idéerna ska kläckas i Cirkulenternas konferensverksamhet, berättar Ingela Ljung och Anna Bergström.
– Tanken är att företag ska kunna ha konferenser här. Om de vill kan de delta i ett spel som handlar om hållbart företagande och återbruk.
Spelet har tagits fram av ett finskt företag och tanken är att deltagarna tillsammans ska försöka ta fram en affärsmodell utifrån givna förutsättningar. Spelet leds av en spelledare – och Anna Bergström är en av de tolv personer i Sverige som har genomgått utbildningen.
– Under spelets gång föds en massa tankar som deltagarna förhoppningsvis kan ta med sig hem till sina egna verksamheter och på så sätt börja ett omställningsarbete.
Efterfrågar företag detta?
– Alla företag kommer bli tvungna att ställa om. Företag som är hållbara kommer att få framgång hos konsumenterna och då måste de andra företagen hänga på, säger Anna Bergström.
I konferensverksamheten blir återbruksverkstaden en slags fond som stimulerar deltagarna. Under konferenserna ska de få gå runt i verkstaden och ta intryck av den verksamhet som pågår.
Förutom att verkstaden handlar om återbruk är det också en socialt hållbar verksamhet, berättar Ingela Ljung.
– De sex personer som sysselsätts här arbetstränar. Vårt mål är att de ska bli attraktiva för de företag som sysslar med hållbarhet. Ett slags spjutspetar i omställningsarbetet, säger hon.
Gamla residenset stod klart 1726 och byggdes på ruinerna av det nedbrunna Nyköpingshus åt den dåvarande landshövdingen Niels Gyllenstierna. Byggnaden har också fungerat som kontor åt länsstyrelsen och länsmuseet har haft lager i lokalerna.
När Ingela Ljung skulle gifta sig för tio år sedan stod byggnaden i princip öde.
– Jag gick förbi huset en dag och tänkte att där skulle jag vilja gifta mig. Efter en del diskussioner med kommunen gick det att ordna.
Besöket i Gamla residenset gav mersmak och Ingela Ljung började undersöka om det fanns möjlighet att hyra huset för att ha verksamhet i lokalerna. Efter långa diskussioner med kommunen fick hon till slut ett hyreskontrakt.
– Först hade jag min egen verksamhet i lokalerna. Men då fick jag inte vara på övervåningen, där hängde nämligen en värdefull tapet. Men den har museet tagit ner nu.
Den nya verksamheten i Gamla residenset riktar sig mot företag. Men Ingela Ljung och Anna Bergström planerar att öppna huset för allmänheten vid olika tillfällen.
– Det känns som ett måste. Tanken är att vi ska ha olika evenemang som är öppna för allmänheten.