Gängvåldet kan ha nått Nyköping: "Vi var förberedda"

Efter två skjutningar på lika många dagar tycks gängvåldet har nått Nyköping. "Vi var förberedda på att det kunde ske. Vi är inte naiva", säger Johan Levin, polischef i Nyköpings kommun.

"Vi är inte naiva", säger polischef Johan Levin. Även om Nyköping klarat sig från skjutningar under lång tid, fanns risken att staden skulle drabbas, berättar han.

"Vi är inte naiva", säger polischef Johan Levin. Även om Nyköping klarat sig från skjutningar under lång tid, fanns risken att staden skulle drabbas, berättar han.

Foto: Magnus Grimstedt

Nyköping2023-08-29 20:43

Samtidigt som blodiga gängkonflikter har rasat på flera platser i landet har Nyköping under många år i stort sett varit förskonat från skjutningar. Efter ett par dramatiska dygn ser situationen annorlunda ut.

Det förvånar inte Johan Levin, polischef.

– Vi har varit mentalt förberedda på att även vi kunde drabbas av skjutningar. Vi är inte naiva. Men vi hade inga indikationer på att det skulle börja nu, säger han.

Än så länge vet polisen inte motivet till skjutningarna i Nyköping och kan därför inte slå fast att det handlar om gängvåld, men man konstaterar att attackerna har utförts på ett sätt som är vanligt i samband med gängvåld.

Polisen i Nyköping har nu höjt sitt eget säkerhetstänk. Poliser i fält är mentalt förberedda på att de kan möta beväpnade personer, berättar Ludvig Hellman, gruppchef för ingripandeverksamheten.

– Säkerhetstänket är viktigt. Skjutningarna utgör en del av bakgrunden. Dessutom har vi en förhöjd terrorhotsnivå i landet, säger han.

Polisen bedömer att allmänheten inte behöver agera på något speciellt sätt. De två män, båda i 30-årsåldern, som har träffats av skott var attackernas måltavlor, enligt polisen.

Men även om attackerna inte har riktats mot allmänheten, finns det en oro bland Nyköpingsbor. Det är naturligt, anser Tobias Davidsson, avdelningschef för säkerhet och krisberedskap på kommunen.

– Vi har varit förskonade från skjutningar under en ganska lång tid. Nu äger två skottlossningar rum väldigt tätt inpå varandra, vilket skapar oro.

Efter skjutningarna har samarbetet mellan kommun, polis, socialtjänst, räddningstjänst och ideella organisationer intensifierats, berättar han.

– Vi jobbar just nu med att utöka närvaron, bland annat med hjälp av våra ungdomsstödjare. Dels för att arbeta förebyggande och dels för att möta den oro som finns.

Däremot har kommunen inte öppnat något kriscentrum dit oroliga personer kan vända sig.

– Om man känner oro finns det mängder av information på kommunens och polisens hemsida. Ett viktigt budskap är att polisen bedömer att skjutningarna inte har riktats mot allmänheten.

Polisen utesluter inte att nya skjutningar kan äga rum. Om situationen eskalerar kan det bli aktuellt att be polisregionen skicka ytterligare förstärkningar, berättar Johan Levin, polischef.

Enligt Ludvig Hellman, gruppchef, arbetar polisen hårt för att det inte ska ske.

– Vi försöker få stopp på det här.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!