Gårdsförsäljning – men bara för stadens ena bryggeri

Regeringens utredare förslår att gårdsförsäljning av alkohol ska bli tillåtet. Men reglerna skulle slå helt olika mot Nyköping bryggerier.

Henrik Kihlberg, vd och delägare i Nils Oscar, tycker att det är orimligt att hans bryggeri inte skulle tillåtas bedriva gårdsförsäljning.

Henrik Kihlberg, vd och delägare i Nils Oscar, tycker att det är orimligt att hans bryggeri inte skulle tillåtas bedriva gårdsförsäljning.

Foto: Magnus Grimstedt

Nyköping2021-12-08 19:33

Enligt förslaget till regler för gårdförsäljning, som presenterades på onsdagen, ska endast små producenter få sälja alkohol i anslutning till sin produktion. För öl skulle det innebära att bryggerier som brygger mer än 500 000 liter per år inte får ägna sig åt gårdsförsäljning. 

– Det är otrolig fel, tycker jag. Jag tycker att alla bryggerier borde få ha gårdsförsäljning, oavsett storlek, säger Henrik Kihlberg, vd för bryggeriet Nils Oscar.

Nils Oscar är för stora för att få sälja sin öl på bryggeriet om utredningens förslag blir verklighet. För stadens andra bryggeri, Nyköping Brewing, skulle gårdsförsäljning däremot bli tillåtet. Regleringen är orättvis och svår för konsumenten att förstå, menar Henrik Kihlberg.

Han får medhåll av kollegan på det mindre bryggeriet, Jonas Kandefelt, vd på Nyköping Brewing. Som styrelseledamot i Föreningen Sveriges oberoende småbryggerier har han och föreningen pekat på att de anser att gränsdragningen slår orättvist.

För Nyköping Brewings del kan tror Jonas Kandefelt ändå att gårdsförsäljningen kan vara bra. I synnerhet till besökare som kommer långväga ifrån är det välkommet att få sälja öl, menar han.

– Vi är försiktigt positiva.

undefined
Jonas Kandefelt, vd på Nyköping Brewing.

Utredningen föreslår också en begränsning av hur mycket öl, vin och sprit som får säljas vid varje tillfälle: 0,7 liter sprit, tre liter vin och tre liter öl. Nyköpingsbryggarna tycker att gränsen om tre liter öl är för lågt satt.

– Man borde få köpa en låda, eller ett flak, menar Henrik Kihlberg.

En annan begränsning, enligt utredningen, är att försäljning bara får ske i samband med ett studiebesök eller liknande aktivitet. Det är något som välkomnas av Henrik Kihlberg. Han tycker inte att producenternas egen försäljning ska utmana Systembolagets.

– Jag tycker att Systembolaget är en bra distributionskanal för oss, säger han.

Med tanke på de begränsade mängder alkohol som föreslås få säljas av producenterna, innebär gårdsförsäljningen knappast någon konkurrens för Systembolaget, konstaterar även Jonas Kandefelt.

Att gårdsförsäljningen ska vara förenlig med Systembolagets monopol har även varit en utgångspunkt för utredningen, skriver utredaren Elisabeth Nilsson på DN debatt. 

En annan aspekt som utredningen har haft att ta hänsyn till är EU-reglerna om otillåtna handelshinder. Utredaren gör dock bedömningen att förslaget är förenligt med EU:s regler.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!