Av dem som ringer till vårcentralen Åsidan i Nyköping får bara 48 procent svar samma dag, enligt den senast tillgängliga statistiken från Sveriges kommuner och regioner, SKR.
En närmare titt på siffrorna visar att tillgängligheten rasade i höstas. Tidigare har man legat över snittet för regionen.
Karin Marminge är chef för vårdcentralen. Hon förstår inte vad som händer.
Anledningen till att det blivit så svårt att komma i kontakt med vårdcentralen är att fler ringer. Och att många av dem som ringer, ringer fler gånger. Men varför det är så, vet man inte.
– Det har ökat med tusen samtal per månad. Tusen i augusti, tusen i september, tusen i oktober. Det bara ackumuleras, säger Karin Marminge.
Om det fanns ett större behov bland patienterna – varför skulle då just Åsidans vårdcentral drabbas så hårt, men inte andra? frågar hon sig.
Det tycks som om problemet är självförstärkande. Att samma person ringer igen, trots att telefonkön är full för dagen, drar ner statistiken ytterligare. Kanske gör patienterna så i hopp om att ändå komma fram. Men även antalet unika samtal har ökat.
För att i någon mån möta anstormningen har vårdcentralen tagit in timanställda, och bemannat upp telefonerna på måndagar och tisdagar, då flesta ringer. Men det löser inte problemet, enligt vårdcentralschefen. Man har också infört knappvalsfunktioner, så att den som till exempel bara behöver förnya sitt recept kan välja detta direkt.
– Om det ökar med tusen samtal per månad, så ... det är ett omättligt behov. Det gäller att hitta smartare sätt att göra det här på, säger hon.
Vilka de smarta sätten är, måste man dock först ta reda på. Och det är svårt att lösa problemet, när dess orsaker är okända. Men analysarbete pågår.
– Vi jobbar stenhårt på det och försöker hitta lösningar, säger Karin Marminge.
En ytterligare dimension på problemet är att patienterna kan kontakta vårdcentralen på flera olika sätt samtidigt. Om de inte kommer fram på telefon, kanske de använder chattfunktionen i stället. Eller skriver till 1177. När sjuksköterskan sedan till sist ringer tillbaka, kanske problemet redan är löst.
Ändå är chattfunktionen något som fungerar bra i sig, med god tillgänglighet. Karin Marminge råder de patienter som kan att använda den i stället för telefonen.
– Använd chatten, där kommer du fram.