"Gisslandrama" nere i hamnen

Försvarsmaktens flygplan har upptäckt ett suspekt fartyg ute till havs. Fartyget svarar inte vid anrop och man misstänker en eventuell människosmuggling. För att befria flyktingar ombord tvingar man in fartyget in till hamnen där marktrupper väntar för att ingripa.

NYKÖPING2013-06-17 06:21

- Drop your weapon or I will fire! skriker en av soldaterna från marktruppen.

Övningen, som är ett delmoment i de slutprov som Militärhögskolan i Karlberg har för sina blivande officerare har internationellt tema, och innehåller alla komponenter. Marin och två pansarvagnar är på plats, samtidigt som flygplan cirkulerar över området. Tanken är att det ska vara så realistiskt som möjligt.

- Situationen blev ganska komplex eftersom vi var tvungna att hålla isär flyktingarna som var ombord på båten från den lokala befolkningen och samtidigt gripa smugglarna, säger övningsledare Hans Flach.

Sammanlagt 250 personer är inblandade i övningen och man har även inhyrda skådespelare som har gjort utlandstjänst. Momenten som började i helgen kommer att pågå i Nyköping och Oxelösund fram till onsdag. Hans Flach är nöjd över dagens övning.

- Jag är jättenöjd. Man har lyckats med att defilera smugglingsbusarna utan onödig skottlossning. Endast ett skott har skett i nödvärn, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om