Många har varit otåliga, somliga till och med skeptiska. En ny mötesplats för alla åldrar, belägen intill Brandkärr med sina 5 000 invånare, har stått högt på önskelistan för många, inte minst ungdomarna.
Nu blir det kvällsöppet för dem onsdagar och lite längre på fredagar och lördagar. Men inte bara ungdomarna är välkomna då.
– Föräldrar, äldre, barn, alla är välkomna, säger Ajaan Mohamed Abdullahi, som arbetat med projektet tillsammans med Sara Sheik.
Båda representerar M.S ungdomsförening, en av tre föreningar som till en början är med i satsningen.
– Det finns flera som inte ens har trott att vi skulle stå här i dag och ha en lokal, säger Ayaan Mohamed Abdullahi och tillägger:
– Men vi har kämpat och vi ger aldrig upp – ingenting är omöjligt.
– Det betyder jättemycket för Nyköpings ungdomar att få en lokal och när det gäller verksamheten har vi gått ut till ungdomarna och frågat vad de vill ha, vi har inte bestämt det, säger Sara Sheik och fortsätter:
– När vi lyssnar på dem om vad de vill göra känner de sig hörda och delaktiga. Det kanske inte finns pengar för allt i dag, eller i morgon, men om en månad kanske. Vi kommer att göra allt vi kan för att uppfylla allas drömmar.
En oro, invigningsglädjen till trots, är att detta är ett tvåårigt projekt och lokalen, Träffen, är tillfällig. Karin Johansson, Verdandi, skickade med ett önskemål till kommunalråden Urban Granström och Ahmad Eid, på plats för att klippa bandet:
– En rejäl satsning på en ny byggnad i Brandkärr för alla kommunens verksamheter – skola, gympasal, föreningar, ungdomar och äldre som behöver komma ut ur sina lägenheter – så att det blir ordentlig cirkulation på lokalerna och att de faktiskt kan användas från morgon till kväll, det är min dröm, sa hon.
Mahad Shekh från Somaliska föreningen är orolig.
– Det finns ett mycket stort intresse från våra medlemmar för den här mötesplatsen. Och det är upp till oss nu att fylla den med verksamhet för att bevisa för kommunen att den behövs och verkligen kan bli en plats för alla Nyköpingbor att mötas på. Min oro är att projektet bara är två år. Tiden går fort. Kommunen behöver planera redan nu för vad som ska hända efter 2024.
Det ville inte kommunalråden ge några löften om.
– Först vill vi se vad det blir av det här och utvärdera, men det är klart att det behövs en levande verksamhet i sådan stor stadsdel som Brandkärr, inte minst för integrationen, säger Urban Granström.