Glädjebesked till båtägarna: Beslut om rivning stoppas

Småbåtshamnen i Lappetorp behöver inte rivas. Mark- och miljödomstolen upphäver Länsstyrelsens beslut. Bryggorna får därmed vara kvar – åtminstone så länge som frågan om ett miljötillstånd prövas.

Bryggorna får vara kvar. Åtminstone fram till dess att frågan om ett miljötillstånd har avgjorts. Det har mark- och miljödomstolen beslutat.

Bryggorna får vara kvar. Åtminstone fram till dess att frågan om ett miljötillstånd har avgjorts. Det har mark- och miljödomstolen beslutat.

Foto: Magnus Grimstedt

Nyköping2020-07-10 06:30

– Det känns skönt. Men jag är inte överraskad utan mest förvånad över att det behövdes en dom, säger Jan G Jansson, en av ägarna till småbåtshamnen som rymmer ungefär 150 båtar.

Det var i mitten av juni som Länsstyrelsen i Södermanland beslutade att småbåtshamnen skulle rivas. Ägarna fick tid på sig till och med 15 augusti – sedan skulle bryggorna vara borta.

Bakgrunden till Länsstyrelsens beslut är en segdragen process om ett miljötillstånd. Det har funnits bryggor på platsen under många år men sedan slutet av 1990-talet har anläggningen vuxit. 2016 ansåg Länsstyrelsen att den vuxit så pass mycket att ett tillstånd behövdes.

Efter flera överklaganden slog till slut mark- och miljööverdomstolen fast ett miljötillstånd faktiskt behövdes. Senast den 15 juni i år skulle en ansökan vara inne. Den 11 juni – några dagar innan tidsfristen var ute – lämnade också en ansökan in.

Det tog några dagar sedan kom Länsstyrelsens rivningsbeslut.

– Det kändes obegripligt. Vi hade ju ansökt om miljötillstånd och den processen pågår fortfarande. Mitt i detta kommer Länsstyrelsen med ett nytt beslut, säger Jan G Jansson.

Av ett yttrande som Länsstyrelsen skickat till mark- och miljödomstolen framgår det hur Länsstyrelsen har resonerat när rivningsbeslutet togs. Den ansökan om miljötillstånd som ägarna har gjort är inte komplett. Något samråd har inte gjorts, konstaterar Länsstyrelsen och menar att ägarna på det sättet försöker kringgå reglerna.

Jan G Jansson bekräftar att något samråd inte har hållits utan man har begärt anstånd. Samrådet är planerat till den 4 augusti.

– På grund av coronaepidemin har det varit svårt att hålla samråd. Det handlar inte om att försöka kringgå några regler, säger han.

Mark- och miljödomstolen går helt på ägarnas linje och skriver i domen att det inte finns något som tyder på att ägarna försöker kringgå reglerna om miljötillstånd. Enligt domstolen måste man även ta hänsyn till att det rör sig om en äldre brygganläggning.

– Det är därför tveksamt om det i detta fall kan anses proportionerligt att utfärda ett föreläggande om borttagande av samtliga bryggor innan ansökan om tillstånd har prövats av mark- och miljödomstolen, står det i domen.

Tidningen har försökt att nå handläggaren på Länsstyrelsen för en kommentar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!