Smältugnen håller 1100 grader och ger i från sig ett respektingivande väsande längst in i lokalen. Längs väggarna sitter vitmålade hyllplan, redo att fyllas med nyblåst glas.
– Läget är klockrent, konstaterar glasblåsaren Carl Ryd och visar runt i den sprillans nya hyttan som han driver tillsammans med sin kollega Ida Gulliksson.
Strax bakom café Aktersnurran och restaurangen Skeppsbron ligger de inom armslängds avstånd för alla som strosar genom hamnen. Men till skillnad mot de andra butikerna här ska hyttan hålla öppet året om.
– Vi vill hitta återförsäljare runt om i länet och jobba med evenemang som möhippor och föreläsningar där glaset är en upplevelse. Det får gärna vara lite fest i hyttan, säger Carl.
Båda är utbildade på glasskolan i Orrefors, men med tio års mellanrum. Carl har länge haft en egen hytta i Ramnäs norr om Västerås. Men när finanskrisens efterdyningar nådde hans stora företagskunder gick det inte längre. Företagen sparade in på de anställdas julklappar och avtackningspresenter, inkomster som hållit glashyttan flytande under vintern.
Carl stängde ner hyttan och började leta efter ett nytt läge. Valet föll på Nyköping och när han satte ut en jobbannons i ett branschforum nappade Ida direkt. Hon flyttade upp till Nyköping från glasriket och nu har de jobbat tillsammans i tre veckor.
– Det finns nästan inga jobb i den här branschen så när man får en chans tar man den. Att blåsa glas är bökigt, jobbigt och svårt, men man blir beroende. Det är som ett gift, säger Carl.
Hyttans signaturprodukt är en klar vinkaraff designad för att luta, men annars öser Carl och Ida gärna på med färg när de skapar.
Kommer ni att ta fram ett Nyköpingslags?
– Vi har ett vinglas som går lite åt det gustavianska, men annars vill vi inte vara för historiska. Det blir för mycket av en souvenirshop och det vill vi inte vara, säger Carl.