Det är personal på Nyköpings högstadieskola Alpha som reagerar över hur skolan är byggd, samt bristen på fysisk övning vid pågående dödligt våld, pdv.
Skolbyggnaden, som inför öppnandet för drygt tio år sedan prisades för sin arkitektur, har öppna ytor och glasväggar.
– Vi sitter i ett glashus, säger en anställd som vill vara anonym.
Enligt vederbörande finns det en oro bland personal och elever. Personal vill öva på inrymning, vilket inte gjorts tidigare. De är dock kritiska till hur en sådan skulle fungera i praktiken på grund av glasväggarna.
– Skulle det komma någon – vart ska vi ta vägen? frågar sig personen.
Rektor Tina Johansson märker av oron på skolan.
– Jag tycker att det är fullt naturligt att känna en oro efter det som hände – oavsett hur en skola är byggd, säger hon.
Vad tänker ni i skolledningen om att skolan har glasväggar?
– Nu är det ju frostad plast på väldigt mycket av glasytorna så man inte kan se direkt in. Jag tänker att det inte är en bra lösning oavsett säkerhet, det blir mycket intryck om det är glas och alla kan se alla.
Enligt Tina Johansson finns en handlingsplan vid pdv som är anpassad för hur Nyköpings högstadium ser ut. Skolan har haft muntliga säkerhetsgenomgångar med personal och om några månader ska en inrymningsövning äga rum med anledning av "hur säkerhetsläget ser ut i Sverige", meddelar rektorn.
Varför har ni inte övat på inrymning tidigare?
– Vi gör ju saker efter hand. Allt kan man inte göra på en gång.
Även lärarfackets ordförande i Nyköping, Marianne Rosén, anser att glasväggarna är ett bekymmer.
– Det får man titta på tillsammans med skolledningen, hur man ska göra.
Enligt Marianne Rosén finns inget skalskydd på Alpha och det diskuteras nu på ledningsnivå. Hon betonar dock att det inte är gjort i en handvändning.
– Förhoppningsvis kommer alla bli trygga så småningom, hoppas jag.
Frågan om säkerhet är långt ifrån unik på Nyköpings högstadium. En enkät av Sveriges lärare, som besvarats av drygt 1 400 lärare runt om i landet, visar att färre än hälften av lärarna har fått öva på hur de ska agera vid en skolattack.
Det tidigare ombudet för Sveriges lärare, Pär Boström, säger till tidningen Vi lärare att modern arkitektur med stora öppna ytor och glasväggar är en mardröm för säkerheten.
– Det ser vackert ut men vid en inrymning, när man ska gömma sig för en beväpnad person, är det förödande, har han sagt till tidningen.
Tobias Davidsson är avdelningschef på säkerhet och krisberedskap vid Nyköpings kommun. Han och kollegorna hjälper såväl kommunala skolor som friskolor att öva på hur man bör agera vid pdv. Sedan dådet i Örebro har fler än vanligt hört av sig.
– Det blir lite hårdare tryck nu, säger han.
Efter att skolan övar är det viktigt att en handlingsplan upprättas utifrån hur skolan ser ut fysiskt. Sedan är det kontinuerlig övning som gäller.
– Händer det något och det behöver gå fort så ska det sitta i ryggmärgen.
Vad säger du om glasväggar utifrån ett säkerhetsperspektiv?
– Det där är jättesvårt. Varje glasruta och vägg kan ses som ett extra skydd om det händer någonting. Samtidigt är varje vägg och dörr ett hinder om man ska ta sig ut därifrån. Det är jättesvårt att säga bu eller bä. Jag tror inte man ska börja titta på skolorna nu och börja: "Åh det här måste vi bygga om helt och hållet". Jag tror man ska göra en riktig analys i så fall, säger han och fortsätter:
– I den bästa av världar ska du fly därifrån. Det handlar om att göra det så fort som möjligt.