Särskilt under 2018 och 2019 var det extra svårt att få tag i blåbär.
– Det har varit extremt torrt under de senaste åren men i sommar har det regnat mer och ändå varit tillräckligt varmt, vilket har gynnat bären, säger Ola Engelmark, biolog och docent i växtekologi.
I dag finns det uppskattningsvis 3-5 miljoner kilo blåbär i de sörmländska skogarna.
– I år är det riktigt gott om blåbär. Där det under tidigare år har varit bra är det i år helbra. Och där det under tidigare år har varit svårare att få tag i blåbär har det i år varit bra.
Att blommorna heller inte frös bort bidrar också till att det i år finns gott om blåbär.
Ola Engelmark vill inte avslöja sina bästa blåbärsställen, men i de skogar han har rört sig under den senaste tiden har han sett gott om blåbär.
– Hallonen är också riktigt bra i år. Lingonen vet vi inte hur det har gått för just nu, det får vi se lite senare i sommar.
Förutom saft och sylt gör han också blåbärsgröt.
– Då använder jag bara grovt rågmjöl och blåbär, vatten och lite salt. Blåbäret innehåller antioxidanter, C-vitamin och mineraler. Det är bra att äta mat från naturen eftersom den ofta är nyttig.
Det är också ett sätt att komma ut och röra på sig.
– Det är en perfekt coronaaktivitet där du kan motionera och sedan äta gott.
Om trenden kommer hålla i sig till nästa år är svårt att säga.
– Det kan dröja många år tills det blir så här bra igen. Naturen varierar hela tiden och vi vet inte hur det kommer se ut nästa år, säger Ola Engelmark.