I princip varje stad, samhälle eller by finns gamla soptippar, eller deponier med ett annat ord. Soptippar som använts under decennier för till exempel hushållsavfall, latrintömning, byggrester, sågverk med tryckimpregneringsvätska.
Idag är deponierna sällan i bruk. Eller så har de omvandlats från soptipp med hushållsavfall till tipp för trädgårdsavfall. Som i Stigtomta.
Soptippen är belägen i ett skogsområde nedanför den tidigare fotbollsplanen, Parken. Här har i många år tippats hushållsavfall och schaktmassor.
– Hade jag ingen aning om att det varit en gammal soptipp här. Har man gjort bedömningen att den inte är farlig och att det inte läcker gifter är jag inte orolig, säger David Vestgöte, som är på promenad med ett barn i vagn.
I fjol lät Nyköpings kommun förbättra täckningen av tippen i Stigtomta. En del har täckts med schaktmassor, en annan med lersand. Statusen på deponin är den näst lägsta, vad gäller eventuell utsöndring av eventuella gifter.
Då klassas deponin i Anderslund i närheten av Sjösa högre. Där finns bark från Sjösa såg.
Kungshagen i centrala Nyköping bedöms med än högre risk än Anderslund. I Kungshagen göms hushållsavfall, industriavfall, rivningsavfall och fyllnadsmassor. Nyköpings kommun utreder eventuella deponigaser.
Spelhagen i Nyköping klassas också som område med högsta risk. Spelhagen var Nyköpings soptipp åren 1900–1950. Spelhagen används idag som industri- och bostadsområde.
Nyköpings kommun har gjort en genomgång av tipparna. Ett åtgärdsprogram finns om övertäckning och att allmänt snygga till dem. Den stora tippen vid Björshult har snart tjänat ut sitt syfte och övertäckning har påbörjats. Andra gör man ingenting alls med.
Men om området i anslutning till de gamla tipparna ska användas för till exempel bostadsändamål genomförs nya undersökningar, som vid ABB/Cewe-området. Då kan det bli aktuellt med sanering.
Varje soptipp har av Nyköping och Oxelösunds kommuner undersökts och respektive tipp har därefter klassats utifrån en riskbedömning. Högsta riskbedömningen innebär att åtgärder måste vidtas om man ska schakta eller gräva, eftersom påverkan på omgivningen kan bli stor, menar Per Berggren, miljöchef inom Nyköpings kommun.
– I bedömningen av riskklass ligger ju också markanvändningen i anslutning till dessa och avrinningen – så förändrad markanvändning kan definitivt ändra bedömningen av risk, uppger Per Berggren.
LISTA: TIPPARNA NÄRA DIG
Här är några exempel på nedlagda soptippar. Inom parentes är kommunens bedömning av dess status. Hög siffra innebär att åtgärder måste vidtas för eventuell vidare behandling av marken. Låg siffra betyder att inga åtgärder krävs.
Nyköping:
Brandholmen, schaktmassor, sprängsten, parkavfall (2)
ABB/Cewe-området, marken mot Kilaån utfylld med gjuterisand, diverse avfall samt petroleum (2)
Tybble, söder om Jönåker, hushållsavfall (2)
Kråkberget, hushållsavfall (2)
Kungshagen, hushållsavfall, industriavfall, rivningsavfall (4)
Ringvägen, latrinavfall, exakt placering okänd (1)
Spelhagen, hushållsavfall, fyllnadsmassor (4)
Nävekvarn, hushållsavfall, gjuterisand (2)
Runtuna, sockenskogen, hushållsavfall (2)
Sjösa gruvor, deponi till Sjösa såg (3)
Svalsta, biodammar, västra och östra tippen (2)
Stigtomta, hushållsavfall/schaktmassor (2)
Vrena, tre tippar: vid väg 52-bron över järnvägen, nära badet och mineralullstippen (samtliga 2)
Tystberga, hushållsavfall fram till 1975, schaktmassor (2)
Ålberga, hushållsavfall 1910–1970 (2)
Oxelösund:
Brannäs, slaggdeponi (4)
C-rör, hytt- och cementslam (4)
Frösäng och Ramdalshöjden, rivningsavfall (2)
Vattentornet, latrin (1)