Regeringsplanet har landat på Bromma och Göran Persson tar de första stegen ned för flygplanstrappan. Det är den 10 september 2003 och Sverige befinner sig i slutskedet av en folkomröstningskampanj om euron. Statsministern har varit i Värmland för att prata valuta med arbetarna på ett pappersbruk.
På landningsbanan står ovanligt många Säpobilar och Göran Persson anar att något är fel. När han står på trappan ringer telefonen och farhågorna besannas. Statssekreterare Lars Danielsson berättar att Anna Lindh är knivskuren.
– Alla tankar på euron och kampanjen sveptes bort. Jag kände instinktivt att Annas liv stod på spel, och kunde bara tänka på henne.
Vi träffar Göran Persson i World trade center i Stockholm. Som styrelseordförande i LKAB och Swedbank rör sig den tidigare statsministern fortfarande i maktens korridorer, men nu som en av topparna inom svenskt näringsliv.
Även om mycket vatten har runnit under broarna sedan mordet för 20 år sedan återvänder Göran Perssons tankar ofta till Anna Lindh. Som vän och kollega på den politiska världsscenen stod Anna Lindh för glädje, framtidshopp och för intellektuell ärlighet, förklarar Göran Persson.
– Anna engagerade sig politisk för att hon var övertygad om att det gick att förbättra människors villkor. Den övertygelsen låg djupt och gjorde att hon tog sig an politiska utmaningar med glädje. Hennes glädje var smittsam. Det var väldigt lätt att tycka om Anna. Jag saknar henne, säger han.
De träffades första gången när Anna Lindh hade blivit SSU:s första kvinnliga ordförande. Göran Persson såg potentialen på en gång – men det var när Anna Lindh började som miljöminister 1994 som de började känna varandra på djupet.
– Jag var finansminister då. Vi hade många och långa diskussioner om det som skulle bli Sveriges nya miljöbalk. Anna hade bestämda uppfattningar och var intellektuellt ärlig. Det var inspirerande att samarbete med henne.
När Göran Persson tillträdde som statsminister 1996 tog det två år innan Anna Lindh fick en ny roll i regeringen. Ett av de första uppdragen som landets nya utrikesminister blev att axla ansvaret för Sveriges ordförandeskap i EU.
Uppdraget gick galant. Precis som på den inrikespolitiska scenen var det Anna Lindhs kompetens, ärlighet och smittosamma glädje som gav henne respekt bland Europas ledande politiker, berättar Göran Persson.
– Ledarna för världens stora länder är också människor. De uppskattade Anna för hennes kompetens och för hennes person. Hon blev Sveriges ansikte mot världen.
Inrikespolitiskt började Anna Lindh nu allt oftare nämnas som en möjlig efterträdare till Göran Persson, när han så småningom skulle välja att avgå som ordförande för Socialdemokraterna
Även Göran Persson såg henne som en kandidat. Efter några år som partiordförande började han att forma ett lag av unga politiker som han bedömde hade potential att axla rollen.
Anna Lindh var ett av namnen. De övriga var Pär Nuder, Thomas Bodström, Ulrika Messing och Thomas Östros.
För Göran Persson råder det ingen tvekan om att Anna Lindh hade fått en viktig politisk roll om hon hade fått fortsätta att leva. Kanske hade hon blivit ny partiordförande. Kanske också Sveriges första kvinnliga statsminister.
Eller så hade hon kanske tagit plats på den internationella scenen.
– Hon skulle även ha gjort ett bra jobb som ordförande för EU-kommissionen. Ja, vem vet vilken politisk bana hon hade valt.
Var hon villig att bli partiledare för S?
– Ja, absolut. Det råder det inget tvivel om.
I och med mordet försvinner en av Göran Perssons påtänkta kandidater som framtidens partiordförande. När Göran Persson väl avgår blir det faktiskt ingen ur gruppen av kandidater som övertar ansvaret. Uppdraget går i stället till Mona Sahlin.
– Jag fick intrycket att de övriga i gruppen blev mindre när Anna Lindh dog. Hon hade varit den lysande stjärnan som bar upp de andra, säger Göran Persson.
På morgonen efter knivattacken, den 11 september, står Göran Persson framför TV-kamerorna. Han har inte sovit under natten och har nyligen nåtts av beskedet att vännen, kollegan och mamman Anna Lindh är död.
– Det var mitt ansvar att tala till nationen och jag ville att beskedet skulle framföras med respekt. Men det var mitt absolut svåraste uppdrag som statsminister. Ingenting annat kommer ens i närheten, säger Göran Persson.