"Görs mycket redan i dag"

Nyköpings kommun lägger en halv procent på konstnärlig utsmyckning.

UK1.jpg

UK1.jpg

Foto:

Nyköping2014-08-14 07:31

I Nyköpings kommuns konstpolicy från 2006 slås fast att 0,5 procent av kostnaden för ett byggprojekt ska gå till konstnärlig utsmyckning. Några år senare konstaterar kommunens revisorer att tillämpningen inte har fungerat.

Nu kan policyn vara på väg att förändras.

– Vi skriver fram ett förslag om att vi inte ska gå efter en procentsats utan en pott där man lägger pengar till utsmyckning. Med en procentsats får dyra byggen, som äldreboendet Myntan, väldigt stora summor medan billigare projekt knappt får någonting. Det är inte rättvist, säger Ulla-Karin Danielsson (S), ordförande för kultur- och fritidsnämnden i Nyköping.

Vad gäller övriga insatser för kommunens konstnärer hänvisar Danielsson till satsningen på Bryggeriområdet, där konstnärer får tillgång till lokaler med kraftigt subventionerad hyra.

– Jag tycker att vi gör ganska mycket redan i dag men det finns en gräns, vi har ingen möjlighet att börja betala ut kommunala konstnärslöner.

Just nu pågår ett gemensamt arbete inom kommuner och landsting med att ta fram en kulturplan för Sörmland. En av delarna i fokus är just konstnärernas situation.

Åsa Kratz (S), ordförande för landstingsnämnden för kultur, utbildning och friluftsverksamhet, tvivlar dock på att planen kommer att innebära konkreta förbättringar av konstnärernas ekonomiska situation inom den närmaste tiden.

– Vi försöker ta fram en konststrategi i länet, men den handlar framför allt om att synliggöra konsten, se till att det finns arenor och hjälpa dem att locka fler besökare. Jag tror inte att det kommer att leda till att vi köper in mer konst eller anställer konstnärer, säger hon och påpekar att det handlar om prioriteringar.

– Jag tror inte att det, i närtid, finns en acceptans för att lägga väldigt mycket offentliga medel på konst. Vissa partier är inte intresserade av att lägga offentliga medel på konst överhuvudtaget.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om