Graffiti möter besökare i Brandkärr: Roligare än "fuck you"

Professionell graffitikonst i Brandkärr ska avskräcka klottrare och ändra bilden av området.

Nyköping2016-09-27 10:28

För drygt två veckor sedan fick den gamla nedklottrade nätstationen i Brandkärr ny skrud. Byggnadens väggar täcktes med en färgglad återgivning av området och orden "välkommen till" på en rad olika språk.

På en liten lapp lämnade konstnärerna en hälsning:

"Hej! Vi vill så klart att alla språk som talas i Brandkärr ska vara representerade på denna plats. Skulle det vara något språk som saknas eller är felstavat, lämna gärna en lapp med språket rättstavat i Långt ifrån lagoms brevlåda ..."

Föreningen Långt ifrån lagom tog initiativet till den välkomnande målningen, men bakom konstverket står de två Brandkärrsborna Denize Illmesjö Fofana och Chris Daoud som är elever på Alfa och Omega.

– Vi tycker att det blev jättebra och meningen är att människor i Brandkärr ska mötas av något annat än "fuck you". Det är roligare, säger föreningens ordförande Kjell Wiklund, som är född och uppvuxen i Brandkärr.

Nätstationen, som ägs av Vattenfall, klottras ofta ned med skällsord och hotfulla meddelanden. I föreningen Långt ifrån lagom hoppades man att en professionell målning skulle avskräcka klottrare och samtidigt vara ett inlägg i samhällsdebatten. Kjell Wiklund tog kontakt med Vattenfall som tyckte att idén var god samtidigt som föreningen sökte, och fick, pengar till projektet från Nyköpings kommun.

– Idén är att man ska få den där "aha"-upplevelsen att det finns så enormt mycket språk på en så förhållandevis liten yta. Det bor 5 000 människor i Brandkärr och nu är vi upp i 45 olika språk på väggen. Det är häftigt och ett litet inlägg i synen på Brandkärr.

Under tisdagskvällen ska de unga konstnärerna signera konstverket.

– Det finns mycket bilder av Brandkärr varav en del inte är sanna. Vi vill försöka frigöra de goda krafter som finns där. Dit hör de unga konstnärerna. Vi vill delta i samhällsdiskussionen, säger Kjell Wiklund.

Tror ni att målningen får vara ifred?

– Det vi inte vet, men erfarenheten är att när man gör seriösa målningar som ger ett genomtänkt och konstnärligt intryck så brukar de få stå i fred. Man kan ju hoppas att även unga klottrare tänker sig för, men det vet man inte. Jag tycker ju i alla fall att det var värt ett försök, säger Kjell Wiklund.

Nästa år planerar föreningen en manifestation och invigning av konstverket.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om