Grandlokalens förvandling – så ser det ut på härbärget

Nattgästerna har lyst med sin frånvaro, men nu börjar fler komma till Stadsmissionens härbärge på Brunnsgatan. Samtidigt finns flera planer på hur hela verksamheten ska utvecklas.

Lokalerna öppnade i mars men pandemin sköt upp själva invigningen till mitten av oktober.

Lokalerna öppnade i mars men pandemin sköt upp själva invigningen till mitten av oktober.

Foto: Tobias Johannesson

Nyköping2020-10-14 16:57

– Jag kommer hit några dagar i veckan. Tar en kopp kaffe och pratar lite.

John Johansson har egen lägenhet i Nyköping och brukar besöka Stadsmissionens dagverksamhet för människor som på olika sätt lever i former av social utsatthet. 

Tidigare gick John till den nu nedlagda Träffpunkten vid Forsen. Inledningsvis kändes det inte självklart att gå till den nya verksamheten, som öppnade i vintras.

– Jag var lite tveksam i början men det är ett väldigt bra upplägg här, över förväntan. Det börjar komma hit fler och fler av dem som var på Träffpunkten.

 Förutom social gemenskap, vila och en bit mat inryms en hel del i dagverksamheten.

– Vi har haft väldigt gott om folk på dagtid. Vad vi gör beror på vad deltagarna önskar, det kan vara allt från matlagningskurser till stickcafé. Sedan kan vi hjälpa till med ekonomiska frågor eller IT-stöd, och från nästa vecka kommer en sjuksköterska hit en gång i veckan, säger verksamhetschef Marika Eklund.

Hon visar runt i den gamla biograf-/nattklubbslokalen som även rymmer natthärbärge med sovplats för åtta män och två kvinnor.

– Vi hade en beläggning på 2-3 personer i somras, men beläggningen ökade med mer än 100 procent i september. Kylan gör att människor törs kommer hit och då kan vi visa vilka vi är. Det handlar om att skapa tillit med målgruppen och ett härbärge är en utsatt miljö.

Kommer tio sovplatser att räcka i vinter?

– Det kan hända att det blir trångt. I ett sådant läge är det först till kvarn som gäller.

Verksamheten drivs gemensamt av Eskilstuna Stadsmission och Nyköpings kommun och det finns flera utvecklingstankar, berättar direktor Tomas Lindroos. 

Det handlar bland annat om en modell där hemlösa personer får hjälp att hitta eget boende i kombination med stödinsatser. Ett samarbete med Oxelösunds kommun diskuteras också, det skulle kunna innebära att grannkommunen går in med pengar för att invånare därifrån även ska få plats på natthärbärget i Nyköping.

– Sedan finns tankar på en verksamhet som heter matlaget, som vi redan driver i Eskilstuna. Mat som sorteras ut i butikerna distribueras till vår verksamhet och våra besökare, som ett sätt att minska matsvinnet. Vi söker pengar för detta och jobbar framförallt med att få med matbutikerna i Nyköping, säger Tomas Lindroos.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!