Swerock ville använda platsen till återvinning och mellanlagring av bland annat berg- och jordmassor, betong, asfalt och tegel på marken vid det gamla stenbrottet. Avsikten var att krossa och sortera 150 000 ton berg, tegel och asfalt per år. Dessutom var planen att tillverka bränsleflis, kompostera material och tillverka jordbruksprodukter.
Ärendet har manglats i olika instanser sedan år 2016. Nyköpings kommun gav tillstånd. Länsstyrelsen sade nej. Nästa rond gick i mark- och miljödomstolen och vanns av Swerock.
Grannarna fruktade att grundvattnet skulle förorenas av den miljöfarliga verksamheten. De närmast boende såg framför sig hur tung trafik skulle dundra förbi husknuten dag som natt.
Swerocks ledning har utan större framgång försökt stilla oron och pekat på att deras produkter behövs i en växande kommun:
– Att återvinna är mycket bättre för miljön än att bryta nytt när det ska byggas. Korta transportvägar är också viktigt. Idag återvinns en del bygg- och anläggningsmaterial från Nyköping i andra kommuner, vilket inte är så bra ur miljöperspektiv med långa transportavstånd med tung trafik, sade Swerocks vd Håkan Wifvesson då han redogjorde för planerna i en artikel i SN i januari 2017.
Nu har ärendet nått vägs ände. Mark- och miljööverdomstolen stoppar projektet. Miljöriskerna är för stora. Denna dom får inte överklagas. Byborna andas ut.
– Nu ska vi fira, säger Margareta Hultman.