– Vi är vana vid att företag som gör stora förändringar jobbar tillsammans med kommunen för att försöka hitta en bra lösning. Nu hade vi inte fått någon förvarning över huvud taget och det tycker jag är väldigt dåligt, säger han.
Katastrofbeskedet fick han nu via sn.se.
– Det är förstås bedrövligt för dem som drabbas, de som har gjort ett fantastiskt jobb för att utveckla Eberspächer.
Under eftermiddagen åkte Urban Granström tillsammans med näringslivschef Maria Karlsson och kommundirektör Erik Carlgren till Eberspächer för ett möte med företagsledningen.
– Vi ska diskutera hur vi kan hjälpas åt och gå framåt: Finns det något vi kan göra för att inte så många av dem som varslas faktiskt blir drabbade – och hur kan vi ta hand om dem som måste hitta ett nytt jobb?
Kan kommunen hitta ersättningsjobb?
– Det finns växande företag som behöver arbetskraft men jag vet inte om de kan suga upp dem som förlorar jobbet på Eberspächer.
Hur påverkas kommunens ekonomi?
– Allt hänger ihop. Det viktiga är att människor har jobb, det är grunden i ekonomin.
Senare under tisdagskvällen summerade Urban Granström mötet för SN.
– Vi blev informerade om läget av företagsledningen och sedan fokuserade vi på hur framåt ska kunna hjälpa de som drabbas. Det handlar om att titta på de kompetenser som finns, vilka behov som finns hos andra företag, och om det finns några behov av utbildningsinsatser.
Vad blir nästa steg i processen från kommunens sida?
– Vi har redan varit i kontakt med Arbetsförmedlingen och med Campus. Tillsammans med Eberspächer tittar vi på vilka behov som kan tänkas finnas. Det arbetet sätter vi i gång tämligen omgående.