Gratis elbuss i Nyköpings stadskärna

Nu rullar en ny buss på Nyköpings gator. Den har utländska registreringsskyltar, är lite tystare, drivs till 100 procent av el – och är gratis.

Nyköping2016-10-11 16:00

Nyköpings kommun, tillsammans med bussföretaget Nobina och Sörmlandstrafiken, testar att köra elbuss i stadskärnan. På måndagsmorgonen kördes den på stans gator för första gången, och det ska den fortsätta göra i 14 dagar.

– Det är jättespännande! I dag kör ju Eskilstuna två elbussar och snart kommer de få ett tiotal till. Miljön tjänar massor på det och det blir lägre buller i stadskärnan, säger Andrew Nilsson, trafikchef på Nobina i Sörmland.

Nyköpings kommun har redan konstaterat att det skulle bli för dyrt att byta ut linjetrafiksbussarna mot elbussar inom det gällande trafikavtalet. Med den här testperioden hoppas man kunna få en känsla av vad resenärerna tycker om att åka elbuss. På kommunens hemsida kan man svara på hur det kändes.

– Vi vill samla in känslor om att åka elbuss, säger Malin Hagerström (MP), kommunalråd och talesperson för projektet.

Om Eskilstunas elbussar säger Hagerström att det är en investering som Eskilstuna kommun har valt att göra.

– Ja, det är en prioritering, där har man stoppat in extra pengar. Det viktigaste för oss är att bränslet är förnybart. Ambitionen är att på sikt komplettera med elbussar, men vi får se vad som avtalsmässigt är bäst.

Malin Hagerström har själv inte hunnit åka med bussen, men hon hoppas kunna göra det snart.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om