– Vi kvalitetsgranskar materialet. Det rensas bort en hel del plast som innehåller gifter, säger Pernilla Thor, utvecklingsledare inom förskolan.
Hon står i det hus på Träffenområdet i Nyköping som nyss invigts och visar hur lokalen är uppbyggd. Grunden är att locka till återanvändning av gamla saker inom förskolan – för miljön – men lika mycket för att få igång barns kreativitet.
Hon visar upp några gardinringar som fångats upp, istället för att bli metallskrot på Björshults återvinning.
– Det är nog många vuxna som bara skulle se att detta funkar till gardiner. Barn ser oftast långt många fler användningsområden, säger hon.
Den ena sidan av "loppishuset" är inspirationsplats för barn och pedagoger och den andra är själva lagerdelen, där material kan hämtas. Sorteringen är uppdelad i trä, metall och glas, bland annat, och nu hoppas Pernilla Thor att många förskolor kommer och hämtar resurserna.
– Det kostar inget men de måste betala med dokumentation, säger hon.
Förskolor som hämtar material måste skicka in och visa vad de gjort, så att den informationen kan användas som inspiration till andra förskolor, förklarar hon.
Hur kan ni veta att allt är giftfritt?
– Det kan vi inte till hundra procent utan vi måste använda sunt förnuft, säger hon.
Hon och förskolorna jobbar kontinuerligt med att utbilda sig, för att bli så bra som möjligt på att skapa giftfri miljö, förklarar Pernilla Thor.